≡ Menu

Новозеландски учени размразяват калмар тежащ 495 килограма

В Уелингтън Нова Зеландия, учени започнаха размразяването на най-големия калмар хващан някога, за да опитат да разгадаят мистерията около най-загадъчното морско чудовище.

Никой не е виждал колосален калмар в неговата естествена среда и учените се надяват че изследванията които ще проведат ще помогнат да се определи как живеят тези същества.

Колосалният калмар е бил изваден от фризера и поставен в контейнер със солен разтвор. Добавен е и лед, за да забави процеса на размразяване и за да се запази плътта на животното от загниване. Размразяването е било предавано на живо по интернет.

След размразяването ще бъдат изследвани анатомичните белези на колосалния калмар, ще бъде изваден стомаха и други части, ще се вземе проба от ДНК за анализ и определяне на пола. До сега всички хващани екземпляри са били от женски пол.

Отдавна се смята че колосалният калмар е един от най-мистериозните обитатели на дълбоките океански води. Той достига до дължина 14 метра, спуска се до 2000 метра дълбочина в океана и се смята че е агресивен хищник. Калмарът е най-големият от до сега хващаните колосални калмари.

Калмарът който всъщност е хванат случайно в мрежата на рибар през февруари 2007 година, докато ловил патагонски кликач. Калмарът е ядял от хванатият патагонски кликач когато е бил уловен. Теглото му е около 495 кг и е с дължина 10 метра. Разпознавайки че това е рядък вид рибарят го замразил на кораба си за да го запази. По-късно националният музей поема грижата за него.

Предишният най-голям колосален калмар който е бил хващан е женски екземпляр с тегло 195 кг, открит през 2003 година и първият който някога достига до сушата.

Изследователите, смятат да изложат колосалния калмар в музея в столицата Уелингтън в огромен контейнер с формалдехит.

Колосалният калмар обитава Антарктическите води и е различен вид от гигантския калмар който се намира във водите около Новозеландския бряг. Гигантският калмар достига до 12 метра дължина и е значително по лек от колосалния калмар.

На официалната страница на музея Тепапа можете да проследите на живо какво се случва с колосалния калмар.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!