≡ Menu

Моногамията не е естествена

Живеем в постоянни връзки, защото имаме нужда да се издигнем над примитивните си инстинкти и да вземаме рационални решения.

Моногамията е срещу естествените човешки инстинкти, казват учените Дейвид П. Бараш и Ив Липтом. В книгата ”Мит за моногамията: Вярност и изневяра при животни и хора” представят теорията, че хората са в непрекъснато търсене на партньори и за това е против природата за тях да се свързват за цял живот.

Във всички общества е прието мъжете да имат сексуални отношения със случайни партньори, докато се смята че жените са твърде добри и невинни за да правят същото. В книгата ”Сексуалните съветите на д-р Татяна към цялото човечество.” специалиста по еволюционна биология Оливия Хъдсън посочва че женските екземпляри както при насекомите, така и при маймуните никога не са моногамни. Сексуалните отношения с различни партньори дават на женските екземпляри, възможността за повече оплодени яйца.

Най-зле е са мъжете.

И за мъжете и за жените сексът е водещ мотиватор, според Бараш и Липтом.

Изследването показва че жените са по-заинтересовани да създадат дълготрайна връзка, когато срещнат добър екземпляр. Мъжете се водят от нуждата да се докажат и за това не са толкова придирчиви към партньорите си в леглото.

Като последствие от това е изключително трудно за мъжете да живеят в моногамна връзка е заключението на учените в книгата.

Естествено или не много мъже и жени продължават да живеят в дълготрайни връзки и са верни на партньора си. Според Бараш и Липтом това се дължи единствено на нуждата ни да се издигнем над примитивните си инстинкти и да вземаме рационални решения. За това обещаваме вярност за цял живот, за разлика от животните.

Биологията ни дава обяснение, но ние не можем да го използваме като оправдание, казват Бараш и Липтом.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!