≡ Menu

Нов живот за стария паркет

Когато в една къща има стар паркет, който не е поддържан от години, той изглежда много зле. Има петна, остърган е, на места е с разместени или счупени парчета. Гледката е отчайваща, но всъщност, на дървения под съвсем малко му трябва, за да върне предишния си блясък.

Когато се започне основен ремонт в една стара сграда, то няма как да се мине без машинно циклене на паркет. Плануването на ремонтните дейности обикновено започва с прозорците и вратите, а паркетът се оставя накрая, за да не се повреди прясно лакираната повърхност.

Дървеният паркет има свойството да изолира – топло и шумоизолиращите му качества се подсилват с различни материали, които се поставят под него. Някои хора са много изненадани, когато открият, че под техния паркет е настлан истински корк – голяма част от старите паркети са изолирани от плочата с този безценен материал.

При новите сгради, построени в последните години се ползват други материали за изолация под паркета, които спестяват средства и имат много добри качества. Тенденцията да се обновяват старите паркетни подове е от няколко години.

Съвременната техника за циклене на паркет позволява повърхностите да се обработят бързо, без много прах и шум. Само за няколко часа работа подът така променя визията си, че става като нов. При цикленето излизат и някои дребни детайли за поправка – счупени и разместени парчета или скърцащи участъци. Тези неща се поправят преди да се лакира, защото после вече няма да е възможно без да се наруши лаковото покритие.

Скърцането на паркета е една от причините, които карат много хора да сменят старите паркети. Този проблем може да се реши лесно със съвременните средства за изолация и уплътнение на пространствата под паркета. Ламинирания паркет също не е застрахован от скърцане, дори може да се каже, че при него се получава по-често този проблем, ако не е монтиран добре.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!