≡ Menu

Обзор на пазара на ваканционни имоти в България

За никой не е тайна че сектора на недвижими имоти е един от най-засегнатите от финансовата криза започнала през 2008. От основен двигател на Българската икономиката генериращ сериозни постъпления преди кризата, секторът се превърна в източник на сериозни загуби и проблеми след 2008.

Каква е ситуацията в момента?

След почти 4 години в замръзнало състояние в края на 2013 се забелязва известно оживление. Макар и плахо и не със замаха и амбициите от предкризисните времена, в публичното пространство започнаха да се появява информация за нови намерения за инвестиции и идеи за нови комплекси основно по Черноморието. Причината за това възраждане е една- интереса на купувачи от Русия. Според изявления на министъра на финансите за миналата година в България 35 000 руснаци са си купили имоти по Българското черноморие. Според анализи на агенцията ни една от водещите агенции работещи на руския пазар-тази цифра е доста завишена и реално може да се говори за не повече от 5000 сделки с имоти с Руски купувачи. Независимо от статистическите неточности интереса съществува и е сериозен двигател на пазара на ваканционни имоти.

Каква е мотивацията на купувачите от русия?

За разлика от Английските и Ирландски купувачи на ваканционни имоти, които до голяма степен купуваха със спекулативна цел, Руските клиенти се интересуват основно от възможността да използват имота за летни почивки или с цел имиграция в България. Допълнителен мотив за закупуване на имот в България е и визовите облекчения и възможността за по-лесен достъп до пътуване в Европа при евентуално влизане на България в Шенгенската зона.

Какво се търси?

За разлика от общоприетите нагласи за руски клиенти със сериозни бюджети, основното търсене е в най-ниските ценови нива, като се търсят основно имоти до 30 000 евро. Отново според статистика на фирмата ни 70% от руските клиенти са с бюджет до 30 000 евро, 20% са с бюджет между 30 и 50 000 евро и само 10% са готови да похарчат над 50 000 евро. Относно видовете имоти най-търсени са двустайни напълно обзаведени апартаменти до 30 000 евро.

Кои са най-желаните локации?

Безспорно основното търсене е на имоти по Черноморието. Като до 80% от сделките са за апартаменти в черноморските градове. Водещи дестинации са-Бургас, Слънчев Бряг, Свети Влас Поморие, Равда и Варна. Интересът към имоти в ски курортите като Банско, Боровец и Пампорова макар и с известен ръст продължава да заема не повече от 10%. Спорадични сделки се наблюдават и за селски имоти и имоти в големите градове като София и Пловдив.

Прогноза за 2013 година.

Раздвижването на пазара ще продължи и се очакват лек ръст на броя сделките с имоти по Черноморието. Като цяло все пак драматични промени не се очакват и като най-позитивен сценарий се очаква стабилизирането на цените на настоящите нива и лек ръст в порядъка на 1-2%.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!