≡ Menu

Облечи се гол

Голи ще изглеждаме по време на проверката за сигурност по летищата. Ако летите до или от Ню Йорк или Лос Анжелес, всеки сантиметър от вашето тяло ще бъде прегледан по време на проверката за сигурност.

В четвъртък миналата седмица, международното летище Джон Кенеди в Ню Йорк и международното летище в Лос Анжелес получиха своите първи скенери за тяло. С тях проверяващите получават една доста подробна представа за това как изглеждат пътуващите без дрехи. Скенерът е с размер на рамка на врата. Пътниците влизат вътре и вдигат ръце на горе, след няколко секунди електромагнитните вълни вече са съставили снимка на цялото тяло.

Специалисти обясняват че скенерът е по-малко подробен от тези които обикновено се използват по време на търсене на скрити оръжия, ножове или бомби.

Снимките няма да се записват.

Снимките са триизмерни, черно бели, и въпреки че не са с качеството на фотография, показват видът на тялото на пътуващите.

Според Службата за сигурност на транспорта, служителите които ще наблюдават снимките няма да имат контакт с пътниците. Снимките няма да се записват и лицата на пътниците няма да се виждат.

Международното летище във Финикс, Скай Харбър работи със скенер за тяло от октомври миналата година. През 2008 година 30 такива скенери ще влязат в употреба в САЩ.

Доброволно.

Един ден може би скенерите за тяло ще заменят металните детектори, но дотогава те ще се използват с предпазливост.

За сега скенерите за тяло ще се използват само по избор. Тези пътници които са минали проверката с металните детектори и са извикани за допълнителна проверка, ще могат да избират дали да бъдат прегледани на скенера, или по практикуваният до сега метод за преглед на тялото.

-Ние даваме право на хората да избират. –казва говорителят на ССТ, Лара Уселдинг в интервю за Фокс Нюс.

По данни на ССТ, до сега 90% от хората които са минали по-подробна проверка са избрали да минат през скенера за тяло.

Не всички са доволни от скенерите за тяло.

-Снимките които съм виждал, показват изключително много. Гарантирам че когато използването на тези скенери стане по-популярно, човек ще може да види много от снимките по интернет, казва Бари Стайнхард от Съюза за гражданските права в Америка.

Според CNN, тези скенери вече се използват по летищата във Великобритания, Испания, Япония, Австралия, Тайланд и Холандия, както и в някои съдебни зали във Вирджиния, Колорадо, Пенсилвания, Калифорния и Илиноис.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!