≡ Menu

Оригинални и съвместими тонер касети за цветни лазерни принтери

На пазара се появиха съвместими тонер касети на значително по-ниска цена от оригиналните. Както е известно има три варианта за поддръжка на консумативите на лазерните принтери: използването на оригинални тонер касети, на съвместими тонер касети и рециклиране на старите. Всеки от вариантите има своите предимства и недостатъци.

При използването на оригинални тонер касети качеството на отпечатаните документи е възможно най-добро. Цената обаче е твърде висока.

Съвместимите тонер касети са произведени от фирми специализирани в тази дейност. Основният проблем при съвместимите тонер касети особено за цветните принтери е, че техните пластмасови корпуси твърде често се различават от оригиналните касети на производителят на принтера. Това води до нарушаване на геометрията на основните компоненти в касетата като барабан, девелоперна ролка и почистващ нож, което нарушава качеството на отпечатаните документи.

Предимствата при рециклирането на тонер касетите е в това, че се използват оригинални тела на самия производител на принтера. Така при използване на качествени материали и спазване на технологичната последователност качеството на отпечатаните документи е аналогично на това, получено с оригинални тонер касети.

Рециклирането на тонер касети обикновено се извършва в специализиран сервиз за поддръжка и ремонт на принтери, оборудван с необходимата апаратура и инструменти.

Какво друго влияе върху качеството на печат на цветните лазерни принтери ?

При технологията на Canon и Hewlett-Packard основните компоненти участващи в печатния процес се намират в тонер касетите. По този начин след тяхната подмяна можем да сме почти сигурни, че качеството ще е добро.

Важно е също да се знае, че лазерните модули за съответните цветове се замърсяват от остатъчен тонер и прах вътре в устройството. Това може да доведе до чувствително нарушаване на цветния баланс и “бледи” цветове. Решението е да се отворят лазерните модули и да се почисти тяхната оптична система. Това се прави в сервиз за принтери и при спазване на определен технологичен порядък за да не се наруши положението на лещите и огледалата. Важно е също, да се почисти основно целия принтер, в противен случай охлаждащите вентилатори ще разпръснат прах и остатъчен тонер вътре в него.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!