≡ Menu

Основни категории бижута

Бързото развитие на бижутерията като индустрия в наши дни дължим на Коко Шанел, издигнала бижутата от нескъпоценни материали до ранга на изкуство и доказала също, че правилно поставени аксесоарите успешно допълват всяко облекло. На пазара дефицит на бижута няма, но често гамата им в магазините е монотонна, а цената им обикновено е твърде висока за потребителите. Въпреки това аксесоарите са задължителни за една жена – те допълват имиджа и избрания стил. Бижутата, закупени в онлайн магазин, напротив на първите, условно ще наречем демократични. Експонираните колиета, обеци, пръстени и др. са достъпни за всеки, разнообразни са и не са скъпи. Ювелирните продукти се класифицират по най-различни стилове. Експертите определят няколко основни тенденции на дизайна на съвременната бижутерия: класическа, етническа, натурална, арт и авангардна. По-надолу накратко ще представя какво е характерно за всеки стил.

Класически. Този вид бижута, които предлагат много магазини са копирани от оригинални дизайнерски и бутикови модели. За изработването им използват различни материали: перли, мъниста, кристали Сваровски, стъкло Мурано и др. Тези украшения успешно се съчетават с всеки персонален стил и могат да бъдат използвани с различен дрескод – ежедневен, парти или офис.

Етнически. Етно стила е един от най-популярните през последните години. Дизайнерите не парадират за висше изкуство и наблягат на различни традиционни композиции. Африканските, японските и индийските мотиви се пренесоха трайно в света на модата. Естествено, производителите се опитват да използват традиционните за етноса материали: стъклени мъниста, дърво, кост, кокосови черупки, перли, семена от растения и др. Акцентът е върху закачливите и забавни фигури и ансамбли, и е подходящ за ежедневна или уикенд визия.

Натурален или още Еко. Интересът към този стил се разраства с всеки изминал ден, тъй като хората, желаещи да живеят в симбиоза с природата, стават все повече и повече. Украшенията в еко-стил са направени изключително от естествени материали като дърво, кожа, морски и речни миди, естествени камъни и др. Бижутата може да се различават по размери и конфигурация, но да си “естествен” винаги привлича вниманието и осигурява допълнителна доза положителна енергия.

Арт. Бижутерията в тази категория често не е тази която сме свикнали да виждаме традиционно и именно в това е нейното очарование. Тези украшения се ценят заради оригиналното художествено намерение на автора и изящното му изпълнение. Комбинацията от несъчетаващи се на пръв поглед материали създава невероятно красиви и уникални произведения на ювелирното изкуство. Продуктите от категорията не са подходящи за ежедневна или парти визия, а по скоро за модни ревюта или фото сесии.

Авангарден. Специална категория съвременни бижута, съчетаващи иновативни материали, съвременни технологии и смели творчески решения. Продуктите са перфектна комбинация на материали, свежи апликации, атрактивни цветове и уникален дизайнерски подход. По-скъпи са на пазара, но истинските ценители на бижута знаят, че цената на продукта не винаги е най-важният показател. Допълнението с подходящ аксесоар дава възможност за минути да трансформирате визията си и да поставите необходимите акценти.

Категоризацията, която представих е обща и всеки стил има своите различни течения и изключения.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!