≡ Menu

Няколко полезни съвета за правилното отглеждане на хамстер

Хамстер можете да си вземете от ваш познат, който има малки или от зоомагазин. Ако сте решили да си купувате хамстер трябва да знаете, че те са по-скоро нощни животни и са активни вечер. Поради това най-подходящото време за покупка на такова животно е късния следобед.

При избора на хамстер вие трябва да огледате внимателно всички животни в клетката. Здравия хамстер се познава по това, че очите са добре отворени и чисти, изпражненията са сухи и твърди и като цяло хамстерчето трябва да е чистичко. Дори и само едно животно от клетката да има подобни признаци не е препоръчително да си вземете точно от тази клетка, защото е много възможно и другите животни около него да са се заразили.

Още преди да си вземете хамстер, Вие трябва да знаете и да сте сигурни, че ще можете да му осигурите всичко необходимо от което се нуждае и да се грижите за него.

Едно от основните неща, които трябва да имате в предвид е, че хамстерите са нощно активни и прекарват почти целия ден в сън. Преди да си вземете любимец трябва също да помислите дали ще има кой да се грижи за него докато вие сте например някъде на почивка. Почистването на клетката е препоръчително да се извършва поне веднъж или по-добре два пъти седмично. Това са няколко неща, за които е хубаво да помислите още преди вземането на животинката.

Здравето на хамстерите

Дали вашият хамстер ще бъде в добро здравословно състояние, зависи от грижите, които Вие ще полагате за него и правилното отглеждане. Някои от нещата, които могат да разболеят хамстера ви са течението, студеният, горещият въздух и влагата. Когато се изважда хамстера извън клетката трябва да внимавате да не се нарани с нещо. Трябва да бъде далече от електрическите кабели, както и съдове пълни с вода. Общо взето не трябва да оставяте хамстерчето извън клетката без надзор.

Когато хамстера се разхожда извън неговия дом, ако имате други домашни любимци е препоръчително те да не присъстват там. Хамстерите са изключително любопитни животни и биха влезли във всяка дупка, до която успеят да се доберат – зад парно, под шкафове, мебели и др. Трябва да обезопасите всичко преди да пуснете любимеца на разходка из вкъщи.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!