≡ Menu

Отново подвижни с професионална рехабилитация

Скован в леглото и прикован към количка – това е кошмарът на много хора. След преживян инсулт нищо вече не е същото. Краката не слушат, ръцете не хващат и човек не може да уцели устата си с лъжицата… Всичко това се случва за един миг, в който настъпват увреждания, засягащи двигателната активност. Възстановяването е бавно, трудно и мъчително.

Болният има нужда от професионална рехабилитация, чрез която да възвърне възможността си за движение. Масажът на увредените участъци може да сътвори чудеса, но само при условие, че се прави от специалист. Неумелите масажи няма да доведат до прогрес, а понякога може и да навредят. Нерядко болни след инсулт се оплакват, че масажът им причинява болка. Това може да се получава от много причини – или от неумел масажист, или просто болният е твърде чувствителен.

Едно е ясно – лесна рехабилитация няма. Болният трябва да прояви много воля и желание за да постигнат успехи. Най-близките му хора трябва да го мотивират и да подклаждат желанието му за движение. В противен случай болният се отпуска, отчайва се и се предава. Един от силните мотиватори, които помагат да болните след инсулт да се стегнат е самият рехабилитатор. Той трябва да бъде енергичен, да проявява жив интерес към болежките на пациента си и да му говори с оптимизъм за бъдещето. Болният трябва да знае каква е целта, какъв прогрес се очаква да постигне. Всяко достигнато постижение трябва да бъде малък празник, дори и да е съвсем незначително.

Инсултът прави човека затворник в собственото му тяло. За да излезе от този затвор, човек трябва да се бори сам със себе си, което е една много тежка битка. За почти всички болни след инсулт е добре да посетят санаториум, в който минералната вода и специалната апаратура, обслужвана от професионални рехабилитатори ще направят чудеса за раздвижването им. За онези, които нямат средства и възможности да отидат на санаториум също има алтернативи – рехабилитационни центрове по места, или рехабилитатор у дома.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!