≡ Menu

Панорамни асансьори за неповторими усещания

Прозрачните асансьори, от които се вижда всичко наоколо не са новост. Те отдавна са навлезли като елемент в архитектурата, придавайки неповторима визия на всяка сграда. Самият асансьор от стъкло е достатъчно впечатляващ както отвън, така и отвътре. Целта на създателите е влизайки в него, човек да изпита много силни усещания, докато кабината се движи нагоре или надолу. За поддръжка на асансьори от подобен тип обикновено се ангажира фирмата, която го е проектирала и изградила. Панорамни асансьори обикновено се монтират на сгради, заобиколени от красива природа или други забележителности, които си струва да се видят от високо.

Един такъв асансьор – ветеран радва туристите, посетили Люцернското езеро в Швейцария. Още през 1905 г, асансьорът, приличащ на космическа ракета започва да работи като атракция, позволявайки на туристите да се насладят на великолепната гледка от високо. Оттогава досега на много места по света са построени подобни асансьори, чиято цел е само една – да позволят на туристите да се радват на красотите на заобикалящата природа.

Някои панорамни асансьори са така конструирани, че човек трябва да е доста силен психически, за да издържи на екстремното изживяване. Такъв е стъкленият асансьор на 101-етажният небостъргач в Тайпе в Тайван. Това чудо на техниката буквално излита и стига до 89-тия етаж за 37 секунди и добре че е така, защото на доста хора им прилошава. Като се говори за атракции, няма нужда да ходим чак до Тайван, за да се повозим на ефектен асансьор. Такива има достатъчно и в Европа, като един от най-впечатляващите е в Берлин.

Стъкленият асансьор в известният хотел Радисън Блу се движи в средата на цилиндричен аквариум, в който плуват екзотични риби. Един милион литра вода заобикалят кабината на асансьора, а изумените пътници могат да наблюдават не само водните атракции, специално аранжирани в аквариума, но и водолазите, които плуват в него, за да хранят рибите. Чудесата нямат край, а проектантите на асансьори създават все нови и нови изумителни творения, целящи да повишат адреналина на тези, които се осмелят да влязат в тях.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!