≡ Menu

Собствен бизнес и регистрация на фирма в условия на икономическа криза

За съжаление икономическите кризи не са явление, което отминава бързо и идеята да изчакаме този период, може да ни коства загуба на доста години от активния ни живот. Историята показва, че много от най-успешните компании в световен мащаб са стартирали именно в условия на икономическа криза. Причината за това вероятно е именно свиването на всички компании и фалит на някои от тях, което отваря доста пазарни ниши и при разумен подход, може да се реализираме добре на пазара.

Разбира се не е без значение какъв е бизнеса, който искаме да започнем, дали сме готови за тази стъпка, с какви средства и подкрепа разполагаме.

В условия на икономическа криза не бива да се започва бизнес поемайки големи финансови рискове като ипотеки, кредити. и т.н. Практиката показва, че фирмите, които започват с голям замах като взимат големи кредити, отварят офиси на много места и пръскат огромни средства за реклама, впоследствие огромен процент обявяват и то много бързо фалит.

В икономическа криза е по-добре да бъдем много внимателни със средствата, които разполагаме, особено ако те са на кредит, независимо дали от банка или от наши близки. Като първа стъпка, след като вече сме решили какъв бизнес искаме да започнем и сме проучили пазарната ниша и евентуалната конкуренция, трябва да направим регистрация на фирма, за да бъде бизнеса ни законен.

Избираме име на фирмата си, проверяваме в Търговския регистър дали е свободно и подготвяме всички необходими документи, които се изискват за регистрация на фирма.

Ако искаме да пестим всяка стотинка, можем да направим и сами регистрацията, като се информираме за набора от документи и ги попълним и подадем сами. Трябва да имаме предвид, че все пак съществува риск от грешки при оформяне на документите и трябва много да внимаваме, за да не ни бъде отказана регистрация на фирма.

А ако не искаме да рискуваме да започваме с фал-старт бизнеса си особено в ситуация на икономическа криза, е по-добре да се обърнем към някоя от фирмите, специализирали се в областта. Те ще направят една регистрация на фирма абсолютно безпроблемно. Така ще сме сигурни, че първата ни крачка ще бъде успешна и ще имаме време да организираме други елементи от старта.

Решението дали ще изберете фирмата да бъде ЕТ, ЕООД или ООД трябва да вземете сами като може да се посъветвате със служителите от фирмата, която ще извърши регистрацията. Обикновено те са най-добрият съветник за всеки конкретен случай.

След като вече сте подали всички документи и сте конкретизирали в тях адресна регистрация на своята фирма, трябва да помислите дали ще имате задължителна нужда от офис или може поне в началото да спестите този разход. Ако дейността ви е такава, че така или иначе се налага да посещавате клиентите си, офисът е излишен разход в началото.

Много по-важно е да имате Интернет представяне, защото почти всеки клиент каквото и да търси, първо посяга да търси информация в интернет. Именно затова по-важната инвестиция в началото е в изработка на сайт и то качествен, който ще бъде виртуален офис за Вас. Изработка на фирмен сайт може да струва и много евтино, а може и да бъде много скъп. Тук въпросът е да намерите златната среда, която ще бъде оптимално успешна за стартиращ бизнес. Да имаш фирмен сайт в Интернет е важно, но каква е ползата от него ако клиентите не го откриват. Затова много важно е сайта да бъде лесно откриваем – оптимизиран. Обикновено тази услуга се включва от повечето от фирмите за Уеб дизайн, но трябва да се знае, че съмнително ниските цени крият подводни камъни. Много е важно да потърсите професионалисти и когато инвестирате в този своеобразен вид реклама, да сте сигурни, че тази инвестиция ще има възвращаемост. Не бива да се забравя, че конкуренцията в Интернет е огромна и трябва да намерите своето достойно място в нея. Бизнесът отдавна вече е основно в интернет и никак не е лесно да се пребориш с конкуренцията.

Проучете основно своите конкуренти, опитайте се да научите максимално много от тях и след това помислете, много помислете какво те са пропуснали да отбележат и да предложат на своите клиенти. Коментирайте това с фирмата, която се занимава с изработката на Вашия уеб сайт. Ако са професионалисти, те със сигурност ще Ви помогнат в подготвянето на съдържанието на Вашия уеб сайт.

Важен елемент при стартирането на бизнес след като вече имате регистрирана фирма е намирането на счетоводител или счетоводна кантора. Тази стъпка заедно с изработването на фирмен печат е също задължително условие за стартирането на бизнес.

В условия на икономическа криза е много важно разходите да бъдат няколкократно и прецизно премерени, защото приходите никога не идват веднага. Всеки приход след това трябва да бъде инвестиран в дейността и във фирмата, за да може да разчитаме на успех. Всяко начало е трудно, а бързото и лесно забогатяване чрез частен бизнес е мираж.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!