≡ Menu

Парапетите в дворците

В централната зала на двореца с кристални парапети е най-големият в света полилей, подарък от кралица Виктория. Снимките са забранени, но без светкавица може. На влизане раздават найлонови калцуни за обувките, да не се цапа двореца с кристални парапети.

Влизането става на групи, не може индивидуално. Ако не сте с група и водач на български език, може да влезете с група на английски или турски език. Водачите на групи говорят на много разбираем и елементарен английски, не се притеснявайте в двореца с кристални парапети, ако не знаете добре английски, защото ще разберете за какво става въпрос.

Охрана следи и обикаля заедно с групите туристите да не се отделят, да не откраднат нещо и да снимат. Дворецът с кристалните парапети има огромно значение за турския народ, тъй като Ататюрк, техен водач и върховен лидер го използвал за резиденция и прекарал там най-тежките периоди на болестта си. Умрял в двореца с кристални парапети през 1938 г. и народът е страдал толкова много, че всички часовници в двореца са спрени в часа на смъртта му, сякаш е престанала да съществува държавата след неговата смърт.

За днешните разбирания дворецът с кристални парапети е доста кичозен, но трябва да се види. Домът е по-красив с особено добре съчетани детайли и аксесоари. Стълби с парапети са част от мебелната подредба на дома, подчертаваща красотата му. В интернет и на пазара за строителни материали може да се намери разнообразие от парапети с избираеми модели, размери, материали, качество. Те могат да се използват по различни начини.

Парапети за закрито или както се наричат в ежедневието – вътрешни парапети. В интериора те се слагат с козметична цел предимно и могат да са от всякакъв материал. Парапети се изработват от желязо, алуминий, дърво. Изборът зависи от само от това което харесвате. Дървените от декоративна позиция са перфектни, но алуминиеви и железни са идеални за безопасността.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!