≡ Menu

ПВЦ дограмата срещу дървена дограма

ПВЦ или поливинил хлорид често се нарича “твърда пластмаса” или просто “винил” и както всички знаем е много популярен материал за изработка на дограма – тъй като изработената ПВЦ дограма е с перфектни изолационни свойства, здрава е и издръжлива.

Защо е хубаво настоящата дървена дограма да бъде сменена с ПВЦ? Прозорците с дървена конструкция трябва да бъдат ремонтирани и боядисани на всеки четири или пет години, докато ПВЦ дограмата се нуждае от минимална поддръжка и може да се използва в продължение на повече от 25 години. За последните 20 години ПВЦ е промишлен стандарт за дограма във Великобритания и САЩ. Този вид дограма е лесна за монтаж и за разлика от дървото не се разширява или свива под атаките на влага, студ и горещина. Така стъкло в стъклопакет не е поставен под неоправдан натиск.

Старите прозорци са скъпи. ПВЦ дограмата може да спести до 20% от годишните сметки за енергия за едно домакинство. Това означава, че всяко домакинство ползващо ПВЦ дограма спомага за опазването на природата поради по-малко изразходената електроенергия, като това е голямо намаление на емисиите на парникови газове отделяни при производство на електроенергия. Старата дървена дограма повишава риска от взлом, т.к. преодоляването й не представлява трудност за крадците. В много случаи дървото и изгнило и може да бъде прекършено с минимум усилия. Освен това, стъклото обхваната в дървената рамка е сравнително тънко и лесно за преодоляване.

Същото обаче не може да се каже за ПВЦ дограмата. Не само, че ПВЦ рамката е изключително здрава и със сигурен заключващ механизъм, но и стъклопакетът не е лесен за счупване – колкото повече камери съставят стъклопакета, толкова по-здрав е той.

ПВЦ дограма се предлага в разнообразие от цветове и дори като фотореалистична имитация на дърво, така че този вид дограма може да бъде монтирана в сграда с каквато и да е архитектура без да наруши естетиката на сградата. Каквато и да архитектурата на дома, то ПВЦ дограмата би го допълнила.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!