≡ Menu

Пластмасови кутии за търговията и бита

Съвременният човек дотолкова е свикнал с обичайните предмети, които го заобикалят, че изобщо не се замисля, че преди няколко века хората дори не са си представяли, че наследниците им ще имат такива неща. Едва ли някой от нашите предци е предполагал, че след време ще има пластмасови кутии, в които да се съхраняват всевъзможни неща. А ето че сега, просто ги приемаме като даденост.

Първите пластмасови кутии, подобни на познатите ни днес, се появяват през 18-ти век. Оттогава досега, те щурмуват нашето ежедневие отвсякъде – като опаковки, като подаръци и като предмети за бита. Търговията вече не може без пластмасови кутии – те имат търговски вид, могат да се модифицират по желание и да носят различни емблеми и марки върху себе си.

В последно време санитарните изисквания се повишиха, особено след като се разбра, че някои производители влагат канцерогенни съставки в пластмасата. Оттогава има строг контрол върху всички пластмасови кутии, които се употребяват за съхранение на хранителни стоки. Вече всяка фирма, която желае да опакова храна в пластмасови кутии, сама проверява качеството и състава им. Защото, ако след време се окаже, че кутиите им са вредни, ще пострада търговската марка на хранителната стока, без да има вина за това.

Затова и производителите на пластмасови кутии не могат да си позволят волности при производството. Това прави пластмасовите кутии все по-широко употребявани в ежедневието. Готовите храни, които хората купуват след работа, често са поставени в пластмасови кутии, които са подходящи за микровълнова печка. Това не е много добре, защото прави хората мързеливи и след вечеря, просто изхвърлят кутията на боклука. Дори не се сещат да използват контейнерите за разделно събиране, за да може пластмасата да оползотвори отново.

Ако оставим настрана въпроса за екологията и се замислим за естетиката, наистина е по-добре човек да си прехвърли храната в порцеланова чиния. Това предполага, че ще си постеле покривка и евентуално ще си подреди масата, за да бъде вечерята му по-приятна. За съжаление, това не се прави от повечето хора, дори напротив – те просто сядат със затоплената в кутията храна на дивана и си пускат телевизора. Така се трупат и излишни килограми, защото човек не усеща колко изяжда, докато се разсейва с някое предаване. Е, хората, които правят така не са чак толкова много. Останалите ползват пластмасови кутии просто за съхранение на храната в хладилника, а при консумацията и, предпочитат порцеланови чинии.

Доста производители правят пластмасови кутии, които да служат и за украса, а не само за опаковка. Те използват пластичните качества на материала, за да създадат кутии с по-нестандартни от обичайното форми. Такива пластмасови кутии, освен с формата си, правят впечатление и с играта на прозрачни и непрозрачни части по повърхността си. Затова са и предпочитани от търговците, за да привличат по-силно интереса на купувачите към стоката им.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!