≡ Menu

Ползи от ябълките

Органични ябълки са една от най-съвършените храни за здраво тяло. Те съдържат много засищащи фибри, които помагат за контролиране на теглото. Също така съдържат няколко мощни хранителни вещества, които наистина ще “държат доктора далеч “, ако се консумират редовно.

Пектин: Фибрите, които се срещат в изобилие в ябълките се наричат пектин. Този тип фибри е от полза за цялостното здраве по няколко начина. Пектинът е показал способността да помога за по-ниски нива на холестерол. Освен това той има стабилизиращ ефект върху кръвната захар. Той е свързан и с по-ниска вероятност на инсулинова резистентност.

Пектинът спомага и за намаляване на апетита и кара човек да се чувства сит по-дълго време. Органичните ябълки са отлична закуска именно поради тази причина. Съдържат по 50-80 калории, в зависимост от размера, така че те имат минимално влияние върху дневния прием на калории.

Куерцетин: Ябълките са богати на антиоксиданта и флавоноид наречен куерцетин. Флавоноидите са хранителен пигмент, които определя цвета на много плодове и зеленчуци. Куерцетинът е мощно анти-възпалително средство и природен антихистамин. Ето защо се счита за отличен хранителен елемент за превенция на рак и на сърдечно-съдови заболявания, както и мощен анти-алерген.

Изследвания са показали, че децата, които консумират ябълки често страдат по-рядко от астма. Това допълнително доказва, че куерцетинът е мощен естествен блокер на хистамин. Консумирането на ябълки на регулярна основа може да помогне за подобряване на симптомите свързани с алергии при възрастните.

Полифенолите: Ябълките съдържат мощна група антиоксиданти наречени полифеноли. Полифенолите са най-вече известни с присъствието си в червеното вино и зеления чай, и ябълките са един малко познат източник на този мощен хранителен елемент. Полифенолите, които се намират в ябълките, са различни от тези в другите източници по това, че те са разтворими във вода.

Диетите с високо съдържание на полифеноли са свързани с по-ниски проценти риск от рак, по-добро здравословно състояние на сърцето и засилване на имунната функция.

Винаги бъдете сигурни, че купувате най-здравите и органични ябълки. Когато една ябълка е натъртена, нейните полифеноли се оксидират, което намалява техните свойства като антиоксиданти.

Много от най-силните и полезни полифеноли се съдържат в кората на ябълката. Така че, когато ядете ябълка, яжте целия плод и не белете кората, ако искате максимална хранителна полза.

Високото ниво на полифеноли в комбинация с пектина помага за по-ниски нива на мазнините в кръвта. Този ефект е бил наблюдаван само, когато редовно се консумират цели ябълки. Най-малко една цяла ябълка на ден трябва да се изяжда, за да се получи този ефект.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!