≡ Menu

Почина бащата на достъпната авиация

Икономистът, който направи възможно раждането на евтините самолетни билети, умря на 93 години. Алфред Е. Кан е известен най-вече като архитектът на де-регулацията на авиолиниите в САЩ – процес, започнал при администрацията на президента Джими Картър, през 70-те години. Освен по-благоприятните условия за пътуващите, това решение е донесло и финансови проблеми на някои утвърдени авиокомпании. Алфред Е. Кан беше и преподавател по икономика в Cornell University в щата Ню Йорк.

Той вярваше, че решенията за таксите и нивата на предлаганото обслужване на публичните услуги трябва да бъде задача на на тяхната управа, без намесата на правителството. Той е и човекът, събрал нужната подкрепа от влиятелни хора, за да прокарат решението за де-регулирането на щатските авиокомпании, по времето на Джими Картър. Този акт премахна широка 40 годишна практика на контрол, контролираща всички решения на превозвачите за цените на билетите и маршрутите.

Дерегулацията спомогна за въвеждането на евтини самолетни билети, както и до обширна и в някои случаи пагубна реорганизация на индустрията. Известни играчи в щатската авиоиндустрия, като pan Am, бяха заличени, заради неспособността си да се приспособят към конкурентната среда. Други се сринаха в опитите си да намалят цените си.

Междувременно, заплатите и бонусите за персонала на класическите авиокомпании бяха много намалени. Кан се смята за бащата на нискотарифните авиокомпании. Неговите реформи направиха факт появата на нискотарифни авиолинии в Щатите, като Southwest и Jetblue.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!