≡ Menu

Превенция и лечение на синузит

Синузитът обикновено се дължи на инфекция на една или повече от синусните кухини, които се намират около носа. Когато е раздразнена, тяхната лигавица се подува и така се блокират отворите на каналчетата, от които изтича слузта в носа. Така тази слуз остава в синусите, където започва да се получава голямо налягане, водещо до главоболие, запушване на носа и лицеви болки.

Острият синузит е обичайно състояние, което се получава по време на настинка или грип, а ако продължи по-дълго време той може да премине в хроничен синузит, който е с малко по-леки симптоми. В много от случаите синузитът може да отшуми сам, тъй като имунната система на тялото се справя с патогена, който го е причинил. При отслабена защита на тялото заради другите съпътстващи здравословни проблеми задължително трябва да се предприемат мерки за лечението, защото може да се получат и много усложнения от синузит. Инфекцията може да се разпространи в очите или мозъка и евентуално да доведе до частична загуба на зрението, менингит или абсцес на мозъка.

Превенцията на синузита се прави като се избягват алергените предизвикващи проблемите ви и в същото време приемате Антихистамин. Ако вече са се появили първите симптоми на синузит, тогава можете да използвате деконгестанти, които да насърчат дренирането на събралите се течности в синусите.

Също така трябва да приемате много течности и да избягвате тютюневия дим и алкохола. Не използвайте капки за нос за повече от три дни, тъй като може да се пристрастите към тях, а и има опасност вирусите и бактериите да си изградят защита, като по този начин капките стават безполезни.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!