≡ Menu

Гърция – близка и непозната

Учудващо е, колко малко може да знаем за съседните нам държави. Гърция е типичен пример, който всъщност успя да изненада целия ЕС съвсем скоро. Държавите, които са разположени близо една до друга и споделят обща история, често не се радват на цветущи взаимоотношения. Подобен е и казусът между България и южната ни съседка. Но никога не е късно да се опитаме да погледнем света през погледа на другия и да осмислим неговия мироглед.

До Гърция се стига изключително лесно, като вариантите са 4: чрез покупка на самолетни билети, пътуване с влак, автомобил или автобус.

На първо място, винаги помнете прословутата гръцка гордост. Като типични балкански народи и ние имаме склонността да се палим изключително лесно, но гледайте това да не води до прекалено конфликтни ситуации. Уважавайте мнението на събеседника си и той ще ви разкрие всички чудеса на неговата култура. Очаквайте да ви разведе до повечето исторически забележителности в града, в който живее, като ще говори за тях и ще ги гледа с такъв блясък в очите, все едно сам ги е сътворил. Гърците почитат изключително много историята си.

Както повечето от вас сигурно знаят, официалната религия на територията на Гърция е православното християнство. По-възрастната част от населението е изключително докачливо на тази тема и не трябва да ги засягате на нея. За тях Бог е над политиката и икономиката, над всичко.

Ако ви поканят на вечеря в някой гръцки дом или просто на среща, трябва да имате предвид, че никой няма да ви се обиди, дори и да закъснеете с над 30 минути. Напротив, вашите домакини или хората, които са ви извикали някъде,може да закъснеят повече и от вас. Това е просто част от безгрижният гръцки начин на живот.

Като цяло, гърците са изключително топли и гостоприемни хора, макар и донякъде да си падат леко шовинисти. Но повечето от тях ще ви посрещнат с отворени обятия. При запознанство, типично е ръкостискането, което трябва да е малко по-силно и здраво, както и широката усмивка от ухо до ухо.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!