≡ Menu

Предимствата на дървената дограма

Производителите на пластмасова и алуминиева дограма са успели да наложат представата, че няма алтернатива на тяхната продукция и модерните жилища трябва да бъдат оборудвани само и единствено по този начин. Така, за съжаление, се подценяват и забравят достойнствата на познатите ни от миналото дървени прозоречни рамки.

Дървото има някои неоспорими достойнства – то е живо, дори обработено, създава топлина. С негова помощ помещението „диша”. Действително звуко и топлоизолацията не са толкова добри, колкото при пластмасовата и алуминиевата дограма, но това е за сметка на други незаменими негови качества. Дървото е единственият екологически чист материал, създаден от природата. Ако бъде обработено добре и боядисано със специални модерни оцветители, топлоизолационните му свойства се повишават и то ни най-малко не отстъпва на PVC профилите.

Кое дърво е най-добро за изработване на прозорци? Най-често се срещат лиственица, бор, ела, ясен и бук. Има, разбира се, дървени прозоречни рамки от кестен или дъб, но това е луксозен и скъп вариант. Дори да имате високи финансови възможности, не е добре да изберете екзотичните видове дървесина, тъй като те не са подходящи за нашия климат. Този вид дърво се разпознава по липсата на годишни кръгове на среза. Според специалистите, най-добър е вариантът с иглолистна дървесина, тъй като е по-устойчива и с по-плътна структура.

Недостатъците на дървената дограма са пренебрежимо малко. Вече споменахме, че в сравнение с другите материали дървото е престижно, екологично и безопасно. Цената е сред минусите, защото неизбежно прозорците от дърво са по-скъпи от останалите варианти на пазара. Това се дължи най-вече на технологията на производство. Старите традиции трябва да бъдат съобразени с новите технологични изисквания, което води до оскъпяване – и като процес, и като време.

Дървото се деформира лесно, силно чувствително е към влажност и промени в температурите. Дървената дограма изисква постоянно внимателно поддържане, иначе бързо започва процес на гниене, особено отвън, където атмосферните условия и градския въздух могат да нанесат непоправими поражения. Съществува и компромисен вариант – съчетание на дърво отвътре и алуминиево покритие отвън. Това намалява много сериозно опасността от повреда на вашите прозоречни профили.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!