≡ Menu

Приложение и обработка на иглолистни дъски

Въпреки че днес в индустрията, а и в ежедневието ни са навлезли много нови идеи, изобретения и материали, то все още има хора, които държат на класическото. Ако едни предпочитат ламиниран паркет, то други оценяват старите ухаещи иглолистни дъски. Винаги създават един особен уют, който напомня на природата, гората и дъжда. Всъщност иглолистните дъски се използват усилено и в строителството и мебелната промишленост, не само в бита, понеже са едни от най-качествените.

От отсечените иглолистни дървета, само една част се използва за направата на иглолистни дъски, от останалата се правят греди или летви. Цялата иглолистна дървесина, която се използва, пък се нарича чамова – често сме срещали това название в мебелната индустрия.Обработените иглолистни дъски биват разпределени за различни неща – за направата на мебели, паркет, покривни ламперии или пък стенни такива. Най-важното при по-нататъшната им употреба е по тях да няма остатъци от кората на дървото, а също и оцветени части. Ако иглолистните дъски са годни за употреба, отиват в мебелните фабрики, ако пък по тях има цвят или остатък от кора – използват се в строителството ( за кофраж, скелета или просто укрепителни работи).

Иглолистни дъски имат и още едно приложение – така нареченият сечак. Разликата между него и покривната ламперия е там, че в първия случай могат да се използват и по-некачествени дъски (с кора, дупки или цвят по тях), тъй като подпокривното пространство не се вижда. Във втория случай (при ламперията) подпокривното пространство се използва за таванско помещение и дъските, които го изграждат, трябва да бъдат добре подбрани и обработени. Разбира се, не на последно място остава и въпросът за действителното приложение на иглолистните дъски – в нашето ежедневие.

Досег с тях имаме може би само що се отнася до чамовите мебели – изключително качествени и стилни. Идеални са например за обзавеждане на големи къщи или помещения, тъй като уютът, който осигуряват, е по-нетипичен. А има и нетипично приложение на иглолистни дъски – малките къщички за птици, скрити високо в клоните на дърветата, също могат да бъдат направени от такъв материал. Идеален е, понеже е здрав и създава близост с природата.

Цените на иглолистни дъски варират и зависят от много неща – точния вид дъски, обработката, през която са минали, евентуалната им бъдеща употреба, както и размерите им. Като цяло не са евтин материал, но пък гарантират качество и устойчивост, така че повечето от нас вярват, че си заслужава. А обикновено фирмите, които предлагат иглолистни дъски, предлагат и дърводелски услуги, така че да може и изработката на това, което ни трябва, да бъде качествена. Иглолистни дъски.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!