≡ Menu

Проблем със скоростна кутия – втора употреба или ремонт

Трудно ли се включват предавките на вашия автомобил с ръчна скоростна кутия? Може би вече смяната на скорости не е толкова плавна колкото преди. Да не би скоростната кутия да е започнала да издава звуци и да вибрира? Това може да са първите симптоми на по-сериозна повреда, която ще ви отведе право в някоя автоморга да търсите скоростна кутия втора употреба.

Важно е преди да се втурнете в покупката на скоростна кутия от автоморга, да сложите пръст върху същината на проблема. Може да се окаже, че той не се корени в скоростната кутия, а е причинен от съединителя. Възможни причини са износен съединител или ръжда по феродовия диск и притискателния. Не е изключено проблема да се дължи и на увиснала скоростна кутия, която да е наранила полуоските. Привидно проблем със скоростна кутия може да се дължи още на неизправност в помпа на съединител или аксиален лагер.

В някои случаи може да изтече маслото на скоростната кутия и това да причини механично увреждане и необходимост от смяна. Ако имате повреда, която е причинила изтичане на маслото от кутията и не сте се усетили навреме, то кутията ви вече е за боклука. Решението е само едно – скоростна кутия втора употреба от автоморга.

Други възможни причини за проблем със скоростна кутия са скъсано жило на скоростите, заминали синхронизатори. Ако проблема е само с една-две от всички скорости значи не се нуждаете от скоростна кутия втора употреба и ще се разминете само с регулиране на жилата. За синхронизаторите на повечето скоростни кутии се продават ремонтни комплекти.

При по-старите автомобили причина за трудно превключване през зимата може да бъде маслото. Ако сте купили автомобил втора ръка, който е минал много километри и вече е на възраст, а вие планирате да го карате още дълго – помислете за смяна на масло на ръчна скоростна кутия. С годините износването на кутията изхвърля малки метални частици в маслото и влошава значително смазочните му качества, което ускорява износването на цялата скоростна кутия. Това може да е причина за следващото ви посещение в автоморга.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!