≡ Menu

Проект за дигитализация на Google

Колекциите на пет световни академични библиотеки ще бъдат дигитализирани от Google. Сканирани страници на книги от публичния сектор ще бъдат предоставени за онлайн търсене и четене. Библиотеките, партниращи на Google, са Библиотеката на Оксфордския университет, библиотеките на университетите Мичиган, Харвард и Станфорд, и публичната библиотека на Ню Йорк. Yahoo също планира да започне сканиране на книжни масиви и натрупване на текстово съдържание, в опит да създаде мащабна онлайн база данни, която пряко да конкурира Google. Консорциумът от фирми, водени от Yahoo ще сканира литературни творби, но с разрешението на притежателите на авторските права. Така нареченият Open Content Alliance (OCA), ползващ се с подкрепата на HP, Adobe, O’Reilly, Калифорнийския университет, Университета в Торонто, Британски национални архиви и други, планира първо да сканира книги, които не са обвързани с авторски права. Проектите за създаване на дигитални библиотеки в последното десетилетие се развиват с изключителни темпове, като тяхната значимост и интензивност постоянно нараства.

Анализът на по-долу изброените проекти позволява да се направят интересни изводи за направленията, по които се развиват дигиталните библиотеки и да се прогнозират очакваните резултати. Изброени са и накратко описани по-значителни и интересни проекти за създаването на пълнотекстови цифрови колекции от многобройните инициативи на академичните и научни институти. Началото на подготовката на немският проект „Global-Info” (http://global-info.org) започва от 1995 г. под егидата на Федералното министерство на образованието, науката и технологиите в Германия. Участници са 16 университета и 4 научни организации. Целта на проекта е да се предостави ефективен достъп до информация на учените от работното им място, насърчаване и стимулиране на комуникационните процеси при научното сътрудничество. Впечатляващ пример за национална програма за създаването на дигитални библиотеки дава Япония, където през 1989 г. започва проектиране на дигитална „библиотека ХХІ в”. Този проект се подпомага от Националната парламентарна библиотека, Националния център за научно-техническа информация, множество информационни центрове и уеб сайтове, а също и големи фирми с предмет на дейност в областта на информационните технологии (като NEC, Mitsubisi, Fujitsu). Дигиталната библиотека на Япония към настоящия момент се състои от повече от 10 млн. дигитализирани страници от печатни издания (книги, списания, вестници, карти и др.) в голямата си част във вид на изображение. Датската национална библиотека (проект DEF) предприема създаването на ефективна система за електронна доставка на информация за обединените ресурси на библиотеките и обезпечаване на широка общодостъпност.

В Швеция се разработва проектът „Рунеберг”, който се основава на публикуване на електронни издания на стари книги в Интернет, издавани в Швеция и другите северни страни. Проектите, свързани с електронните библиотеки в Скандинавия фактически определят понататъшното развитие на инфраструктурата и обслужването на населението с национални и световни електронни информационни ресурси. В Холандия Кралската библиотека си поставя за цел да предостави достъп до своите научни фондове в областта на хуманитарните науки чрез глобалната мрежа Интернет. Един от проектите е „Medieval Illuminated Manuscripts”, предоставящ достъп до дигитализирани манускрипти, украсяващи голям брой средновековни библиотечни ръкописи. Проектът „Цифров исторически атлас” обхваща историята на т. нар. „Златен век” на Холандия – ХVІІ в. Норвегия може да се похвали с висок стандарт на развитие на телекомуникациите и разпространеността на системата за автоматизация BIBSYS. Системата функционира като мрежов интерфейс за достъп до международни банки данни и сводни каталози на вузовски и научни библиотеки.

Дейностите по създаване на електронни библиотеки се извършват повсеместно, като работата се координира от специален орган – Национално управление по научна документация, вузовските и специалните библиотеки. Сред множеството проекти в областта на електронната информация във Финландия трябва да се отбележи разработения проект “Национална електронна библиотека” на Финландия – FinLib (финансирана от Министерството на образованието). FinLib комплектува електронните материали и предоставя достъп до електронната информация в своята и другите библиотеки в страната и по цял свят. Друг проект – Електронната библиотека «Кабелна книга» – осигурява достъп към световните електронни информационни ресурси.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!