≡ Menu

Профилактика на климатик

Ето някои съвети, които можете да използвате за да извършите профилактика на климатик.

Най-важният аспект на една климатична система е въздушния поток. Процеса на охлаждане на модерните климатици зависи изцяло от добрия дебит на въздушния поток. Това означава, че тялото на климатика, което е поставено от външната страна на сградата се нуждае от значително пространството около себе си, за да е улеснено правилното протичане на въздушния поток. Ако външното тяло на вашия климатик не разполага с достатъчно свободно пространство около него за да „диша свободно” трябва да го създадете. Необходими са най-малко три метра свободно пространство около тялото на климатика.

Много отломки и прах засядат в отворите на питата на охладителното тяло. Чужди частици като прах, цветен прашец и всички други замърсители трябва да се почистват от външното тяло на климатика на редовни интервали. Процесът е сравнително лесен и всичко, което трябва да направите е да изключите климатика от електрическата мрежа и да вземе обикновен градински маркуч за да изчистите всички отломки с помощта на вода под високо налягане.

Въздушният поток, също така се влияе от състоянието на филтъра инсталиран в климатика. Повечето експерти от бранша предполагат, че филтрите на климатика трябва да се сменят на всеки три месеца, ако се използва постоянно. През тези три месеца е важно да се премахва филтъра и да се почиства с вода под високо налягане. В момента, в който почистите филтъра ще видите съществена промяна в неговата ефективност.

Накрая, въпреки че поддържате своя климатик правилно, все пак се препоръчва да бъде проверяван от опитни професионалисти всяка година, или преди всеки горещ сезон. Това гарантира перфектното състояние на вашия климатик.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!