≡ Menu

Пчеларството през зимата

Грижите за пчелните кошери не спират с тяхното зазимяване. Съществуват множество периодични грижи и работи, свързани с пчелните семейства в периода на зимата. Достатъчните количества на храна в кошерите са предпоставка за съхраняване и оцеляване на пчелните семейства, дори в най-студените зимни месеци. За да не се налага да безпокоите малките животинки, когато е най-студено е добре да вземете мерки предварително. Опасностите за пчелите през зимата се крият в редица моменти, за които трябва да се обърне внимание още в есенния сезон. На първо време вземете отношение по въпроса с разполагането на кошерите в зимата. Така например гризачите могат да свият гнезда в кошерите още есенния сезон ако те не са добре изолирани.

Птиците, непредвидени злорадства от страна на деца и други недоброжелатели могат много да увредят пчелните семейства.

Пчеларството изисква особени грижи и внимание. Тук всеки един детайл може да окаже изключителни промени. Добрият пчелар вниква в детайлите и забелязва дори дребните промени като нарушаване спокойствието в кълбото на пчелното семейство през зимата.

Ако пчелните пити са изгризани до дървените части и телата и в случаите, когато силните семейства се справят със загубата на пчели, напускащи зимното кълбо, често се стига до момент, в който умират в пролетния сезон. За да се избегне този етап, трябва старателно да бъдат отстранени парчетата от питите, препречващи пътя на входа, с цел да се избегне задушаването или заболяването на останалите живи пчели. От числителното отлитане трябва да се извърши на време. Добрия пчелар забелязва този детайл и освобождава водния отвор.

За целта се използват миши, които се монтират на входния отвор, а след приключване на подхранването и входа се стеснява с клинове. Ако отвора на кошера е предвиден с височина от 6 или 7 мм, клиновете правят възможно излитането на пчелите, дори през зимата. Това предотвратява нахлуването на неприятели, врагове в кошера. За прелетните дъски може да се предвиди и временно повдигане или пред самия вход да се постави дъска, която да брани от студа и вятъра в зимните дни. За слабите семейства и майките запасни, може временно входовете да се затварят.

Сами се убеждавате в сложността и спецификата, които изисква пчеларството. Грижите за пчелните семейства са целогодишни и много детайлни.

фермера

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!