≡ Menu

Пъпешът – сладко отмъщение срещу високия холестерол

Борбата ни с т.нар. LDL холестерол става все по-актуална. Редица стъпки се вземат в тази насока, но този вид лош холестерол продължава да е проблем за все повече хора.

Един от първите плодове, които се дават на малките деца, е пъпешът. За разлика например от динята, която съдържа големи количества целулоза и е трудна за обработване от още незрялата детска храносмилателна система, пъпешът съчетава всички достойнства на плодовете в едно.

Той е сочен и сладък плод, изключително богат на витамини и фибри и е незаменим в борбата за понижаване нивата на висок холестерол в организма. Благоприятен факт е, че плодът е широко разпространен по нашите географски ширини, макар и произходът му да е от Близкия изток, но пък негов съществен недостатък е, че е с много силно изразена сезонност – расте и зрее изключително и само през лятото, поемайки ценен витамин D от слънчевите лъчи. Известни са над 450 сорта пъпеши, като може би един от най-сочните, сладки и любими на всички е Медена роса.

Освен, че са сочни и ароматни плодове, пъпешите съдържат големи количества вода и малко захар, като, разбира се, някои сортове пъпеши са силно захарни – достигат до съдържание на захари над 20%, и е хубаво да се избягват от диабетици. За сметка на това пък са изключително полезни за хора, страдащи от анемия или други болести на кръвоносната система, в това число и висок холестерол. От друга страна, за хората, страдащи от висока кръвна захар, са налице специално селектирани сортове, които са сочни и ароматни и са с бедно съдържание на захар – такива са например пъпешите Галия. Безценно свойство на плода е да понижава нивото на LDL холестерол в кръвта като по този начин предпазва организма от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Благодарение на полезните вещества, които съдържа, като големите количества ценни минерали – калий, фосфор, селен, натрий, магнезий и калций, както и витамините С, А и К, както и благодарение на това, че не съдържа лош холестерол, мазнини и калории, а за сметка на това изобилства от фибри и вода, пъпешът намалява високия холестерол и го поддържа в норма, като се бори и с редица други заболявания – подагра, атеросклероза, ревматизъм, запек, грип и простудни заболявания, туберкулоза и др.

Пъпешите видимо улесняват перисталтиката, като същевременно подхранват щитовидната жлеза и тимуса, благодарение на съдържанието си на нишесте и пектин, както и са източник на ценни въглехидрати.

Пъпешите изключително много подсилват имунната система на човек и го предпазват от различни заболявания, грижейки се за общия ни добър тонус и бодрост. Те са нетрайни плодове, поради което трябва да се обърне особено внимание на тяхното съхранение – най-добре е да се консумират веднага, но наложи ли се да се съхраняват, това е най-добре да се случи в хладилник за срок не по-дълъг от 4-5 дни.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!