≡ Menu

Първото посещение на кученцето при ветеринаря

Преди да доведете новото кученце у дома, трябва да си напишете добре домашното, за да спестите стреса както за вас, така и за младото животинче. Големият ден трябва да е предшестван от подготовка на дома, двора и разбира се на цялото семейство. С малко подготовка ще можете да бъдете сигурни, че най-младият член на семейството не само ще пристигне жив и здрав, но и ще се почувства като у дома си.

Когато дойде големият ден, всичко трябва да е подготвено. Възможно най-скоро след като вземете кученцето, заведете го при ветеринаря. Така ще можете да се уверите, че мъникът е в крепко здраве и се чувства добре и освен това ще получите някои ценни съвети и напътствия от ветеринаря.

Поддържайте кученцето спокойно

Качествената грижа за кучето изисква редовни посещения във ветеринарна клиника, затова е добре да му изградите добри навици от самото начало. За целта предварително си запазете първия час за деня, когато клиниката отваря, за да няма много хора и други животни. Не забравяйте, че преди да му бъдат направени всички ваксини, кученцето е податливо на различни заболявания, затова не е препоръчително да се среща с други кучета в чакалнята. Посещение в часова зона, в която клиниката не е много активна, ще ви помогне и да намалите и превъзбудата у мъника от новата и странна обстановка.

По време на прегледа на ветеринаря се опитайте да поддържате кученцето спокойно и отпуснато. Хвалете го и и го галете нежно както по време на интервенциите, така и след това. Говорете му с весел и приятен тон. Ако усетите тревога, не започвайте да го глезите или да показвате прекалено съчувствие. Така само ще поощрите това поведение и може да имате проблеми при следващите си посещения във ветеринарната клиника. Просто привлечете вниманието на кученцето с бързо движение на ръката си, например. Внимавайте кое поведение поощрявате, защото по този начин ще предопределите бъдещото поведение на домашния си любимец при срещата му с ветеринаря.

Какво да очаквате и какво да носите със себе си?

Първото посещение във ветеринарната клиника включва общ преглед на здравословното състояние и ваксинации. Кученцето ще бъде претеглено и ще бъде обърнато специално внимание на козината, ушите, очите, сърцето, белите дробове, зъбите и венците. Може да се наложи да носите фекална проба, за да може да се направи тест за паразити. Не забравяйте да вземете със себе си и здравния паспорт и всички документи, които сте получили от развъдника или приюта, от който сте взели бъдещия си домашен любимец. Това ще даде на ветеринаря по-подробна представа за грижите, които са били положени за кученцето до този момент, и ще му помогне да определи здравословен за него режим.

Уверете се, че добре сте разбрали всички съвети и препоръки, които сте получили от ветеринаря. Дори си водете записки, ако се налага. Не се колебайте да питате за всичко, с което не сте наясно или ви тревожи. Може би вече ще сте прекарали една-две безсънни нощи с най-новия член на семейството си, през които несъмнено са възникнали доста въпроси.

За да сте сигурни, че кучето ви е здраво и се развива добре, трябва редовно да посещавате ветеринаря. Отделете време и специално внимание за първия преглед, постарайте се кученцето да остане спокойно и да не се тревожи и така можете да сте сигурни, че всяко следващо посещение няма да се превръща в истинско предизвикателство както за вас, така и за вашето куче.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!