≡ Menu

Работа в Германия за компютърни специалисти

Компютърните специалисти са добре платени не само на запад, но и у нас. Средното месечно възнаграждение например на един програмист с двугодишен опит е 2000 лв. Работни места има също така в изобилие, дори секторът се оплаква от недостиг на кадри, което налага тенденцията ИТ фирмите да наемат студенти без квалификация, които в най-добрия случай са направили няколко домашни разработки.

През последните години броят на чуждестранните компании в сферата на ИТ технологиите у нас, които наемат компютърни специалисти се е увеличил многократно. Заплатите и при тях варират според квалификацията и опита, като честа практика е привличането на особено кадърни компютърни специалисти от други фирми с пет цифрена заплата. Друго предимство на чуждестранните фирма е, че са по-гъвкави и откъм работно време като в много от случаите се разрешава и работа от вкъщи. Някои от чуждите фирми зарибяват и с възможността за работен обмен на хора в чужбина – много от компаниите например обявяват обучение на кадрите си в Германия, където компютърните специалисти са сред най-търсената работна ръка и не е трудно за тях да си намерят и сами постоянно работно място в сферата.

Германските депутати приеха преди година закон, улесняващ признаването на чуждестранните дипломи, от който трябва да се възползват незабавно 300 000 души и след време да помогне на Германия да се справи с проблемите си с недостига на високо квалифицирани компютърни специалисти.

И все пак ако сте от този тип компютърни специалисти, които не виреят лесно навън, но пък и обичате разнообразието, добра алтернатива са фирмите, които работят по съвместни проекти с Германия и колективът им често е пращан в командировки там. Така можете да се наслаждавате и на тукашният бит и на немския стандарт.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!