≡ Menu

Разликата между директориите за статии и директориите за линкове

В тази публикация ще се опитам да направя разлика между директориите за статии и обикновените директории за линкове. Целта с която го правя е да се даде представа на хората, които не са запознати с процесите на оптимизация на сайтове.

Сравнение с други търсачки, Google имат един от най-сложните алгоритми определящ аранжирането на сайтовете в SERPs. Този алгоритъм непрекъснато бива променян от тях, кажи-речи всекидневно. Това го правят с цел за да могат хората да получават възможно по-точни резултати.

Един от последните им алгоритми е с името Панда. Този алгоритъм може да се каже, че промени изцяло начина по който се оптимизират сайтовете.

И все пак, основното което Google няма как да променят ще си остане комбинацията между текст и връзки сочещи към нашият сайт. След Панда ъпдейта обаче, начина им на отчитане се промени. Стандартните директории за връзки вече оказват съвсем малко влияние (да не кажа никакво). Вместо това се появиха директориите за статии, които са създадени с цел да следват алгоритъма на Google.

Ето все пак някои основни разлики между директориите за линкове и директориите за статии.

  1. Всяка една директория за статии бива гледана с други очи от Google, тъй като в нея има богато на текст съдържание. Повечето директории за статии имат изискване за уникалност на текста, което няма как да не се хареса на Google. Обратно на това, директориите за линкове имат прекалено малко текст заобикалящ линка, в много от случаите той е и дублиран.
  2. Всяка една директория за статии потенциално има шанс да придобие по-голям PageRank отколкото която и да е директория за линкове. Това се дължи на факта, че след като потребител публикува статия и администратора я одобри, повечето автори решават да направят линкбилдинг на статията като я добавят по възможно повече социални мрежи. По този начин се увеличава authory-тито на самата статия, но се увеличава и authory-тито на самия сайт. Така колкото повече потребители добавят статии и ги споделят след това по социални мрежи, толкова повече се повишава авторитета и на цялта директория, което се оказва доста благоприятно на всички статии и линкове в нея. Тоест хората и администратора си правят обща услуга от която и двете страни са доволни.
  3. Тежестта на линковете която получаваме към сайта си от която и да е директоря за статии е много по-голяма отколкото от която и да е друга директория за връзки. Тук говорим за локалните директории за връзки. Такива като Dmoz не влизат в обхвата на тази статия. Сигурно много хора ще се запитат „Защо от статии получаваме по-силен линк, а от обикновена директория с по-малко текст – по-слаб линк?”. Отговорът е елементарен. В основата си, всяка директория за статии представлява блог – сайт който принадлежи на автор/автори пишещи публикации. След Панда ъпдейта Google отдават изключително много внимание на това кое съдържание е написано от човек и кое е генерирано чрез софтуер. Ако не сте запознати – съществуват софтуери, така наречените агрегатори, чиято работа е да крадат и променят съдържание или сами да генерират такова. След панда ъпдейта, SEO специалистите ползващи агрегатори се оплакаха, че този метед вече не е ефективен. От това можем да заключим, че алгоритъма на Google се справя изключително лесно с разпознаването на това кой текст е написан собственоръчно от човек и кой е генериран от машина. Няма как да не се отдаде повече тежест на ръчният труд. Обратно – все още съществуват софтуери, чрез които се добавят линкове по директории по напълно автоматизиран начин. Някои от тях се справят отлично и с кепчите, както и с избирането на категория и написването на кратко описание. От Google знаят това 🙂
  4. И не на последно място – дължината на текста и директният трафик. Всяка една статия, която бъде публикувана в директория за статии се намира на отделен URL адрес. Това ще рече, че вие може да си и правите линкбилдинг без да се притеснявате, че ще помогнете и на друг конкурентен сайт да се покачи в SERPs. Обратно – директорията за връзки обикновено има категории в които се записват добавените сайтове с кратко описание. При тях няма да намерите отделно URL само за вашият сайт, а едно общо – това на категорията в която вписвате сайта си. Ако решите да направите линкбилдинг на тази категория с цел да повишите authory-тито на страницата, ще засилите влиянието на всички линкове, които се намират на нея, не само на вашия. По този начин хем помагате на себе си, но помагате и на конкуренцията. От което следва, че само ще сте си изгубили времето. Но правейки линкбилдинг на вече публикуваната статия, тя едно че ще предаде по-голяма тежест на връзките в нея, но и ще се класира доста по-добре. От това пък следва, че повече хора ще могат да намерят статията ви, да я прочетат и евентуално да кликнат на линковете в нея, което ще доведе до директен трафик в основният ви сайт. И не на последно място – да засилите доверието на потребителите. Изключително полезно е за всеки един потребител да среща различни статии по различни сайтове в които се говори за един и същи сайт. Това поражда изключително много доверие. Както към потребителите, така и към търсачките 🙂
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!