≡ Menu

Различните форми на акне

Акнето е кожно състояние, което може да се развие под различни форми. То се появява най-вече през юношеството, но се среща и при хора от всякакви възрастови групи и пол. Акнето започва да се развива във фоликуларните канали. Поради нарушен хормонален дисбаланс, мъжките хормони андрогени, произвеждат свръх количества себум, което прави кожата прекалено мазна, особено в областта на носа, челото и скалпа. За да намерите правилното лечение за състоянието, трябва да сте запознати с това, какво представлява акнетичната кожа.

Междувременно фоликуларните клетки започват да се размножават и да блокират отварянето на фоликула и канала на мастната жлеза. Себума, който вече е произведен в излишък образува черни или бели точки. Тази форма на акне се характеризира с наличие на комедони, локализирани по носа, бузите, челото, а понякога и по раменете. За разлика от белите точки, черните са по-забележими. Черните точки се възпаляват, което е в резултат от наличието на бактерии във фоликуларните канали.

Полиморфен тип акне се характеризира с появата на черни или бели точки, червени пъпки и пустули. Съществуват и други видове акне, които се характеризират с образуването на възли или кисти. Този вид акне често оставя белези за дълъг период от време.

За предотвратяване на появата на това заболяване или за премахване на вече появилите се лезии трябва да спазвате някои навици. Необходимо да консумирате повече плодове и зеленчуци. Необходимо е да спазвате редовен прием на витамин В12. Необходимо е да се избягва консумацията на мазни и прекалено сладки храни. Пиенето на много вода е препоръчително. Все пак ако проблема се задълбочава, не се колебайте да се свържете с лекар дерматолог, който ще направи необходимите изследвания и ще ви препоръча най-правилното лечение.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Следваща »

« Предишна

error: Content is protected !!