≡ Menu

Розата – една от принцесите на цветния свят

Розата е цвете, което обича проветриви места с интензивно слънчево греене, рохкава почва, която може да е и градинска пръст, но е важно тя да бъде богата на хумус. Ако желаете да си направите цяла розова градина, трябва да засаждате цветята на разстояние 20-25см. едно от друго. По време на растежа им, поливането трябва да бъде умерено, не трябва да се задържа вода. Ако забележите прецъфтели цветове, следва да ги отстраните, за да може да израснат отново.

През зимата и студеното време, саксиите трябва да бъдат защитени, поставени в легени или сандъчета. Може да ги приберете и у дома, на проветриво и тъмно място. Ако се появят някакви вредители по розите, непременно трябва да вземете нужните мерки.От скоро на пазара се появиха и т.нар. саксийни рози, размножаващите се чрез семена. От тях се срещат разклонена, миниатюрна и нежнорозова. Ако пък си държите на сандъчето е добре да изберете по-големи и високи видове, като сорта „Фейри”, чийто цветове са много и дребни, лъскави, светлорозови и изключително здрави.

Друг сорт е „Суейни”. Тази роза достига до 40 см. височина, има дълги издънки и лебедово-бели цветове. Листата и са блестящи и тъмно-зелени. Ако искате да си имате своя роза, да я отглеждате у дома, имате няколко възможности-в саксия, на балкона, в градината. Може би най-добрият избор е да я засеете в двор или където има повече място, тъй като розата има дълбоки корени. Ако нямате това удобство, бихте могли да я пренесете и в сандъче, или да я оставите в саксията, като изберете някой вид с красиви цветове. По отношение на сортовете днес има голям избор. По-подходящи са вашето сандъче са жълтите, оранжевожълтата, яркорозовата, нежнорозовата и червената. Розата е най-красивото българско цвете, символизиращо любовта и топлите чувства. Тя е може би най-подходящия подарък за любим, приятел или близък.

Среща се в различни цветове, но във всички багри е еднакво красива. Заслужено носи славата на кралица на цветята и докосва всяко сърце, до което стигне.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!