≡ Menu

Симптоми и причини, които характеризират различните видове язва

Има различни видове язви, а именно язви в устната кухина, пептична язва, язва на роговицата, язва на кожата и др. Симптомите при различните видове язви се различават. Причината за пептичната язва на стомаха е стомашната киселина. От друга страна причината за появата на язва в устната кухина е от физическо нараняване породено от ухапване, от неподходяща четка за зъби и др. Язва на хранопровода се причинява в резултат на нарушена тъкан на лигавицата на хранопровода. Сред другите причини за язва са хронична употреба на противовъзпалителни лекарства, тютюнопушенето и др. Язвата на роговицата е причинена от бактериална инфекция, вирусна или гъбична инфекция.

Симптоми при язва на хранопровода

Симптомите при язва на хранопровода са затруднено преглъщане, киселини в стомаха, гадене, пареща болка в основата на гръдната кост. Възпаление на хранопровода може да доведе до кървене, което ще доведе до потъмняване на изпражненията и повръщане на кръв.

Симптоми на язва в устата

Този тип язва се наблюдава както при възрастни така и при децата. Язвите са с кръгла или овална форма с по-малко от 1 см. диаметър. Цветът на язвата е жълт или бял. Симптомите са болки по време на хранене или пиене. Появата на малки мехури от външната страна на устните също са форми на язви в устата.

Симптоми на язви в червата

Симптомите, които характеризират този тип язва са болки в горната и централната част на стомаха. Болката може да бъде пулсираща, остра и пареща. Симптомите често се влошават след консумация на пикантни храни. Оригването често се наблюдава при хора страдащи от язва на стомаха. Други симптоми са гадене и повръщане, болка в гърдите и др.

Лечението на язва зависи от симптомите и причините, които я предизвикват. Необходимо е да се избягват пикантните храни, да се промени начина на живот и да се правят редовни консултации с лекар.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!