≡ Menu

Развитието на часовниците през годините

Часовникът е претърпял огромна промяна от момента на създаването си та до сега. Днес часовникът е вещ, която обикновено се носи на китката или прикрепена на верижка, и се носи в джоба. Ръчните часовници, обаче, са най-разпространеният вид часовници, използвани и до днес. Часовниците еволюират с бързи темпове. Те се появяват през 15 век и продължават и днес да претърпяват разцвет и усъвършенстване.

Първите часовници са били единствено и само с механично задвижване. С течение на времето и най-вече благодарение на развитието на технологиите, днес масово вече се използват часовници с кварцов кристал и такива, които се задвижват от батерия. Един от първите цифрови електронни часовници използващи кварца е пуснат на пазара през далечната 1970 година.

През 20-те години на 19 век, ръчните часовници не са били толкова разпространени и популярни. През онези години масово били разпространени джобните часовници, които били с капаче, което се отваряло за да се осведомите колко е часа в момента, а към капачето била прикрепена верижка, която придържала часовника, който се намирал в джоба.

При появяването на пазара на първите ръчни часовници, те са били възприемани много несериозно от мъжете и са се считали по–скоро за дамски часовници отколкото като сериозен часовник предназначен за мъжете.

Всичко обаче се променя по време на Първата световна война, когато войниците на бойното поле с помощта на ръчните часовници успявали да синхронизират военните атаки на артилерията. Тогава всъщност мъжете разбират че ръчните часовници са много по практични от джобните.

В днешно време обаче разбиранията са се променили доста и като цяло се търсят повече кварцови часовници задвижвани от батерия за сметка на механичните часовници, въпреки че механичните часовници да доста по точни и по издръжливи на механични наранявания. Това до някъде е обосновано с ценовата разлика между механичните и кварцовите часовници. От финансова гледна точка всички плюсове са в полза на механичните часовници, но от практична гледна точка всички позитиви са насочени към механичните им събратя.

За да отговорят на очакванията на съвременния човек, кварцовите часовници днес са придружени с толкова много функции че по някога не можем дори да разберем дадена функция в часовника за какво служи. Съвременните кварцови часовници са освен с показването на точния час разполагат и с много допълнителни функции като глобално позициониране (GPS), изключително точни секундарници, хронометри, показване на датата, годината, отчитане на калории, калкулатори и много, много други функции немислими за часовниците към момента на тяхното създаване.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!