≡ Menu

Симптоми на прогресивна депигментация на кожата

Прогресивната депигментация е хронично кожно заболяване, което се причинява от смъртта или неефективността на меланоцитите, които са клетките, отговорни за оцветяването на кожата, косата и на очите. Това състояние се квалифицира в два основни типа – сегментен и не – сегментен. Типът не – сегментна прогресивна депигментация на кожата показва голяма степен на симетрия, тъй като се получава обикновено по крайниците и развитието им е съразмерно – има ги и по двете ръце или по двата крака. Сегментната депигментация не е толкова симетрична, но се счита за по-опасната от двата типа, поради факта, че развитието и е много бързо и трябва да се вземат незабавни мерки. Засяганите части от тялото са около гръбнака и раменете.

Според специалистите по прогресивна депигментация на кожата, когато обезцветяването е засегнало по-голямата част от тялото, тогава се говори за общо витилиго или витилиго универсалис.

Това състояние на кожата може да засегне всеки, като никой не е застрахован срещу него, без значение от расовата му принадлежност, пола и възрастта. Все пак, при хората с тъмна кожа то е много по-забележимо, по обясними причини.

Симптоми на прогресивна депигментация на кожата

Най-характерният симптом е появата на млечнобели петна по кожата. Най-податливите части от тялото са тези, които се излагат най-много на слънце. Тук се включват дланите, ръцете, краката, лицето, устните и т.н. Други засягани зони са мишниците, слабините, ректума, около очите, пъпа. При някой хора бива засегната кожата на главата, като освен нея се обезцветява и косата. Без подходящото лечение, това заболяване може много бързо да обхване големи части от тялото, които ще бъдат депигментирани.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!