≡ Menu

Скъпоценни лечебни камъни в бижутерията

Последните години се наблюдава изключителен бум на ръчно изработени бижута с лечебни кристали. Първите бижута с вградени естествени суровини са датирани на приблизително 100 000 години и са били изработени от Nassarius – черупки на малки до средни морски охлюви. Твърди се, че използването на скъпоценни и полускъпоценни камъни има и своето библейско значение, свързано с нагръдника на Аарон, чиято дреха съдържала 12 различни по цвят и вид камъка. Всеки един от тях олицетворявал израелските племена от Стария завет и свързаните с тях дванадесет апостоли. Впоследствие религиозното послание на камъните се преплита с астрологичните и/или рождени камъни, като доколко съвместими могат да бъдат религия и астрология е съвсем отделен въпрос.

Астрологичното приложение на скъпоценни камъни в бижута се среща за първи път през 15 век в Полша, а векове по-късно американците предлагат свой модернизиран списък с рождени камъни, утвърден от реномираната Организация на ювелирите. Обяснимо е, че засиленият интерес и приложение на минералите водят до глобалното разпространение на рождените камъни, като основните очаквания на хората са свързани с духовна подкрепа и вътрешен баланс. Смята се, че много от камъните притежават огромна, концентрирана енергия, способстваща холистичното и алтернативното лечение. Смело може да се твърди, че това е и сред най-разпространените причини за покупката на накит с минерал. На второ място е удоволствието да притежаваш подобно изящно и красиво бижу, най-често уникат, тъй като самите късчета естествени камъни сами по себе си са уникални.

Разбира се, разгорещени спорове за и против енергийните сили на камъните не липсват, като според практикуващите терапии с минерали това се дължи на неразбирането на истинския потенциал и действие на скъпоценните камъни. Силно вярващите са убедени, че най-лечебни респективно са камъните с най-високи показатели по отношение на цвят, изрязване, форма. Сферичните например, се считат за перфектния енергиен носител, тъй като излъчват енергия равномерно и балансирано във всички посоки. Но всъщност всяка форма би била подходяща и лечебна, ако е използвана и вградена правилно, т.е. с правилната насоченост.

Най-желани като бижута с естествени камъни, остават колиетата и гривните с вградени или вплетени такива. Те се считат и за най-подхранващи както на физическото, така и на духовното ни тяло с най-различни хармонизиращи вибрации, тъй като първите се носят близко до сърцето, а вторите: на китката и са в синхрон с човешкия пулс. Желателно е самите камъни да се докосват непосредствено до кожата, за да има максимална полза от носенето им. Интересен факт е, че желаещите да притежават накит с камък се фокусират толкова много върху вида на самия минерал, че пропускат много по-важната подробност, а именно – как да носят съответното бижу.

Естествено, правилното съчетаване на бижутата с облеклото също е от значение, затова, когато правите своя избор на накит или само на скъпоценен камък, помислете и мъничко в перспектива: как смятате да го/ги носите? Буквално, представете си се с тях и доколко те пасват на визията и стила ви. Бъдете наясно с характеристиките на скъпоценния камък, към чиито избор клоните, за да сте добре запознати с действието и ползите от носенето му. Информацията е на клик разстояние от вас, правете информиран избор и се наслаждавайте на допира на скъпоценните камъни до тялото ви.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!