≡ Menu

Спортът – има ли то почва у нас?

Спортът се оказва удивително приспособливо същество към крайно неблагоприятните климатични условия у нас. Финансовата почвата е доста рехава, корупцията, бюрокрацията и хаоса толкова изсушават въздуха, че не се знае как горкия спорт все още диша. Особено като сметнем професионално проявените ни спортисти в световен мащаб и ги отнесем на глава от населението. Така си е – майка България е раждала много таланти и сега ражда, и така ще е за в бъдеще. Правителството, разбира се гледа много внимателно… гледа, ама през крив макарон и затова не вижда цялата картинка. Крайно време е някой да му даде макаронче-тубичка, че да вижда по-добре… Обаче не само, че Спорта оцелява, но има и слаба надежда за прогрес. Питате се как оцелавя ли – много просто на принципа „гладна въшка на самоиздръжка”. И явно действа, защото Спорта си вирее ли вирее… Климатът (предвиден от държавата) като цяло е много негостоприемен като става въпрос за професионален спорт, но все пак е някаква основа за постигане на лични резултати и по-добро общо здраве. А това е една от главните цели на спорта.

Положителните статистики за това как спорта се отразява на организма са наистина много. Като се започне от това как леката 15-20 до 30-минутна тренировка, няколко пъти седмично тонизира тялото, повишава кръвното налягане (ако е ниско), концентрацията и самочувствието, и се стигне до предварително планувани ежедневни занимания с какъвто и да е вид спорт, които влияят на огранизма всеобхватно: подбряват мускулния тонус, дихателната система, сърдечно-съдовата система. Но при всякакъв вид занивание със спорт/спортна дейност, във всички случаи това води до повишаване на метаболитните процеси, имунитета на организма, като в крайна сметка подобрява функцията на тъканите и органите на клетъчно ниво.Сега вече тънката подробност е, че изборът е доста голям: фитнес, танци, спортни игри (футбол, волейбол, баскетбол, хандбал и др.), плуване или просто джогинг на стадиона, а защо не и федербал в парка… Ами сутрешните 15-20 минутни тренировки по телевизията? Досега само сте ги виждали, вероятно подминавали. Време е да се включите – много по-забавно е, докато правите упражненията, заедно с бърборещото момиче. Е, вярно е, че те започват малко раничко, но пък си заслужава човек да се поразмърда, за да стегне това-онова по тялото си (все ще се намери някоя такава част). Другия вариант за заклегиге поспаланковци, е да си потърсите някое видео с комплекс упражнения, които могат да се правят по всяко удобно време.

Излиза, че почва за спорт има, останалото е въпрос на желание. Както казах – вариантите са много – както за вас, така и за по-малките или по-големите членове на вашето семейство. Така че грабвайте телата и… Напред!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!