≡ Menu

Как се отглежда Хипеаструм хивридум (Рицарска звезда) Hipeastruin hybridum hort

Саксиите се вкопават в дупки, чието дъно се покрива с дребен чакъл или пясък за предпазване на растенията от земните червеи в градината. Хипеаструмите се засипват с почва така, че да се показват малко над повърхността й.

През лятото възрастните растения редовно и обилно се поливат. Един път на две седмици се подхранват с обикновен тор за цветя или с разтвор на кокоши тор (на една част тор се слагат 40 части вода). През средата на септември Хипеаструма се прибира на тъмно и прохладно място. Полива се така, че почвата в саксиите да не изсъхва. Корените на луковиците не отмират по време на привидното спиране на растежа. За сортовете с падащи листа се препоръчват по-малко поливки.

Растенията, които запазват листата си през зимата, се поставят на светло и се поливат умерено. През периода на покой (от септември до ноември) хипеаструмът се полива два – три пъти умерено, и то от подложката. Не трябва да се допуска засушаване на корените на растенията. Изсъхналите листа внимателно се махат.

В края на ноември саксиите с луковиците се поставят на много топло – близо до печката или радиатора, където температурата е 30 – 35°С, и не се поливат до появата на цветоноса. След това се поливат умерено с топла вода (30°С) в продължение на няколко дни.

През декември се появяват цветоносните стъбла, след което саксиите се поставят на прозореца. В случай че прорастването се задържи, саксиите с луковиците се поставят на топло и поливането се прекратява до появата на цветоносните стъбла. Когато цветоносните стъбла достигнат височина 5 – 8 cm, растенията започват да се поливат умерено с вода със стайна температура. При по-ранно и обилно поливане цветоносните стъбла растат бавно, а листата – добре. При някои сортове Хипеаструм листата се появяват чак по време на цъфтежа. В зависимост от растежа на цветоноса до появата на цвета поливането постепенно се засилва.

Това цвете е идеалното допълнение към вашия дом или градина.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!