≡ Menu

Топ 10 въпроса, на които трябва да имате отговор при избора на счетоводител

Да изберете счетоводно обслужване може да бъде много сложна задача особенно, ако нямате приятел, който да Ви даде препоръка.

Човек може да се обърка в морето от счетоводни къщи, кантори и счетоводители на свободна практика. Всички те са специализирани в отделни сфери, имат предпочитания към различни клинети, различни цени и начини на работа.

Правилният избор на счетоводство е изключително важен за една фирма и трябва да се подходи отговорно към него.

Тук ще откриете 10 от най- ванжите въпроса, на които трябва да имате отговор преди да подпишете договор за счетоводно обслужване. Част от въпросите са насочени към Вас, тъй като различните фирми имат нужда от различно обслужване.

Топ 10 въпроса при избора на счетоводна къща:

  1. Колко голяма фирма притежавате? – ако фирмата Ви се състой от няколко служителя, имате документо оборот около 50 документа на месец и нямате намерение да разраствате дейността си в близко бъдеще, един от най- важните елементи на счетоводното обслужване за Вас ще бъде неговата цена.

  2. Размер на счетоводната къща – Препоръчително е да работите със счетоводна къща, в която работят поне 2ма счетоводителя. По тизи начин не рискувате едиствения Ви счетоводител да замине на почивка и да не обработи документите Ви. Има много такива случай – Внимавайте!

  3. Какви фирми обслужва счетоводната къща – Проверете какви други фирми обслужват в счетоводната кантора. За Вас е важно да са се сблъсквали с други фирми от Вашата област и да са запознати с дейността, която развивате.

  4. Какво включва месечната такса – непременно попитайте какво точно включва месечната такса за обслужване. Нагледно цените на повечето счетоводни къща изглеждат еднакви, но не при всички тези цени включват пълното счетоводно обслужване. Като пример бих дал таксата за посещение при клиент, такса годишно приключване, такса участие в данъчни проверки и др…

  5. Промени в цената при развитие на фирмата – различните счетоводни къщи формират цените си по различен начин.. Проблема идва от границите на отделните такси. Не бих ви препоръчал обслужване, при което при всяко увеличаване на броя документи с по 10бр., или при всяко назначаване на нов служител, цената се коригира нагоре. Нормално е да има такова завишение, но с по- разумни стъпки – 100 броя документи, 5 служителя и т.н.

  6. Колко фирми се обслужват от счетоводната къща – Тука принципа е колкото повече толкова по- добре. Повече фирми означава повече казуси и повече опит.

  7. По колко фирми обслужва всеки счетоводител в счетоводната къща – много важен елемент при избора. За Вас е важно да бъде обръщано достатъчно внимание на счетоводните процеси във Вашата фирма. Един квалифициран счетоводител може да води между 10 и 15 малки и средни фирми. Ако счедтоводната къща ползва някакъв тип сетоводен софтуер за автоматизация на процесите, един счетоводител може да се справи и с до 20 фирми.

  8. Ползва ли някакъв софтуер счетоводната къща – въпроса е важен от гледна точка на това, че може да се наложи Вие да си закупите и използвате същия софтуер. Счетоводните софтуери са полезни, дават множество възможности за справки, издаване на документи, спестяват време и усилия, но някой от тях са и доста скъпи. Тук отново трябва да се съобразите с параметрите на Вашата фирма и да прецените дали инвестицията в софтуер си заслужава.

  9. Какви други услуги предлагат – тук се включват юридически консултации, контакти с фирми за трудова медицина, регистриране на фирми, регистриране по ддс и т.н.

  10. Срок на договора, право на отказ и санкции при отказ – Стандартните договори се подписват за срок от една година, с право на отказ с едномесечно предизвестие. Не е препоръчително да се ангажирате с договори, които не дават право на отказ до изтичнето им.

Внимателния избор на счетоводно обслужване може да Ви спести много нерви и средства. Компетентният счетоводител е запознат със законите много добре, следи промените и сроковете, които трябва да се спазват.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!