≡ Menu

Кои са причинителите на експираторен стридор (астматичен пристъп)?

При хората с бронхиална астма, дихателните пътища са хронично възпалени. Съществуват някой причинители, които могат допълнително да усложнят ситуацията и това да доведе до още по-силно стесняване на бронхиалните тръби. В същото време, тялото започва да произвежда слуз, която допълнително затруднява дишането. Тези настъпили промени действат заедно и ограничават потока на въздуха към белите дробове.

Причините за отключване на бронхоспазмите: Алергиите

Алергените, които могат да предизвикат астматичен пристъп включват:

  • Мухъл
  • Акари
  • Цветен прашец от дърветата и цветята
  • Храни като фъстъци, яйца или риба

Ако цветният прашец е един от спусъците, задействащи пристъпния задух, то вероятно вие ще забележите, че симптомите се засилват през определени периоди на годината.

Причините за отключване на бронхоспазмите: Домашните любимци

Домашните любимци са другият основен причинител на дихателни проблеми. Мъртвите кожни клетки от домашните любимци, които се събират по дрехите, мебелите и стените биват вдишвани и могат да причинят астматичен пристъп за по-малко от 15 минути. Хората с алергии към котки могат да реагират протеин, който се съдържа в слюнката, кожата и урината им. Този протеин е летлив и много лесно може да попадне в дихателната система на човек и ако той страда от астма в 20 до 30% от случаите се стига до пристъп.

Причините за отключване на бронхоспазмите: Замърсяването на въздуха

Мръсният въздух в стаите или навън може да влоши сериозно симптомите на експираторен задух. Най-големите дразнители са смог, цигарен дим, миризмата на боя и дори лака за коса. Те не причиняват алергични реакции, но могат да доведат до астматичен пристъп, заради дразненето на дихателните пътища.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!