≡ Menu

Уморените очи се лекуват, нали?

Никога не подценявайте проблемите с очите, било то от немарливост или суета.

Умората на очите или напрежението са често срещани и досадни понякога проблеми. Симптомитевключват умора, сърбеж и парене на очите.

Умората на очите е тежко състояние, защото често е подценяван симптом, който води след себе си не малко усложнения. Трябва да се търсят всякакви начини и време, за да се осигурява почивка за очите. В тази връзка, очилата на доктор Вижън не само могат да разнообразят начините за тази почивка, но и да помогнат много за здравето на очите.

Понякога умората на очите е знак за основно заболяване, за което може да се наложи лечение. Ако умората на очите продължава, въпреки предприетите прости предпазни мерки, наложително е да посетите очен лекар. Посещението става и задължително ако умората на очите е свързана с главоболие или проблеми с очите, като например:

  • Неудобство
  • Двойно виждане
  • Значителна промяна в зрението

Защо очите се уморяват?

Всяка дейност, която изисква интензивно използване на очите – като дълги часове шофиране или четене – може да предизвика умора на очите. Ако прекалено дълго време прекарвате на ярка светлина или ви се налага да се взирате, когато осветлението е слабо, това също може да доведе до умора на очите.

Една от най-честите причини за умората на очите е гледането на цифрови устройства за дълги периоди от време, като например:

  • Компютърни екрани
  • Смартфони
  • Видео игри

Този тип очна умора или напрежение на очите понякога се споменава и като Синдром на компютърното зрение. То се среща при около 50% -90% от хората, които работят пред компютър. Тревожно е, че все повече деца и младежи имат оплаквания, свързани с този синдром.

Освен това, проблемът се очаква да нарасне, тъй като нараства употребата на смартфони и други преносими цифрови устройства. Изследванията показват, че хората приближават цифровите устройства по-близо до очите си, отколкото биха приближили книги или вестник. Това принуждава очите да работят по-трудно от обикновено, тъй като се напрягат, за да се фокусират върху малките размери на шрифта.

Цифровите устройства могат да бъдат свързани с умората на очите поради тенденцията онези, които ги ползват, да мигат по-рядко от обикновено. Нормално, когато не са в състояние на стрес или не работят пред компютър, хората мигат около 18 пъти в минута. Това действие естествено освежава очите. Но проучванията показват, че пред монитора мигането намалява рязко и спада до 2-3 пъти на минута. Това може да доведе до сухота, умора, сърбеж и парене на очите.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!