≡ Menu

Фирмите за коли за скрап – защо има нужда от тях?

През последните годините фирмите за коли за скрап придобиват все по-голяма популярност и това е напълно логично. Светът се ориентира към многократна употреба на суровините, а от друга страна у нас се потребяват масово автомобили втора ръка. Последното означава, че автопаркът се попълва от автомобили, които не са първа младост. Те са служили вярно на първите си собственици, след което започва процес на препродаване на не един последващ собственик.

Така се стига до натрупването на разнообразни статистически данни, свързани със състоянието на автопарка в България. Открояват се тенденции, които не са за пренебрегване.

Например, статистика на МВР от 2014 г. сочи, че колите у нас на възраст под 5 години са едва 3,5 % от автопарка. Общото им количество възлиза на около 134 000. В същото време автомобилите на възраст над 20 години представляват 39 % или малко над 1 475 000.

От данните досега излиза, че не е малък делът на автомобилите на възраст между 15 и 20 г. Те заемат съответно 29 % от пазара, или малко над 1 100 000. На следващото място са колите на възраст между 6 и 10 години – 403 000, и тези на 11-15 години – над 650 000 броя.

Според статистиката на МВР към 2014 година най-популярните марки автомобили у нас за Фолксваген, Опел, Рено, Мерцедес, Ауди, Фиат, ВАЗ, БМВ.

Всяка една фирма за коли за скрап разполага с предварително изготвени таблици, по които може ориентировъчно да бъде определена цената на изкупувания стар или излязъл извън движение автомобил. Това е важно, тъй като това е сумата, която ще ви бъде предложена в замяна. А знаете ли кой е най-скъпият автомобил? Този, за който бихте взели най-висока цена? Това е добре познатият Москвич. Съветската класика е возило, което се характеризира с дебела ламарина и изобилие от тежки метали. Това го прави най-ценният автомобил на пазара за коли за скрап. Така че не се чуди ако имаш стара кола която да предадеш за скрап. Продавай я докато не са забранили изкупуването им, както се очаква да стане до няколко години.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!