≡ Menu

Характеристики на ъглошлайфите

Не е тайна, че един от най-полезните инструменти и за домашния майстор, и за професионалистите, е ъглошлайфът. Наричан често с разговорното „флекс”, уредът намира приложение в строителство, монтажни дейности, заваряване, оформяне на интериорни елементи и ред други.

Присъствието му в инструментариума се приема едва ли не за задължително, тъй като винаги има за какво да послужи.

Какви са основните характеристики на ъглошлайфите?

Основните функции на инструмента са:

  • Изрязване
  • Шлайфане/шлифоване
  • Почистване и полиране

Тези действия се извършват от шлифовъчния диск. От ключово значение е какъв ще бъде този диск като предназначение и размер. Някои от кръглите остриета на флекса са предназначени предимно за рязане, докато други са подходящи повече за шлифовъчна дейност.

Има специални дискове за различни видове материали – дърво, метал, керамика, бетон, пластмаса и т.н. По отношение на диаметъра, дисковете варират между 115 и 230 мм, като има и някои изключения извън този диапазон.

Размерът и мощността са взаимосвързани

Колкото по-голям и най-вече тежък е един уред, обикновено толкова е и по-мощен. Така например ъглошлайфи с консумация около 700 вата често тежат под 2 кг. Същевременно по-силовите инструменти от тази група често достигат до 5-6 килограма, но и при тях мощността се покачва до около 2 киловата, а понякога и повече.

И както има релация между размер и мощност, така различните по големина уреди могат да бъдат полезни за различни дейности. Ако търсите ъглошлайф за по-фини дейности, ако смятате, че уредът ще ви е полезен по-скоро за приложение в бита, то най-вероятно за вас ще бъде удобен по-малък и компактен вариант.

И съответно, по-големите и масивни инструменти намират приложение при работа с много твърди материали като стомана и бетон.

Използване на ъглошлайф за почистване на ръжда, боя и изобщо други видове повърхностни слоеве също е често срещано. Разбира се, за целта се използват специални шлифовъчни дискове или приставки, които трябва да бъдат съобразени с конкретната повърхност.

Важни характеристики, които трябва да бъдат налични при ъглошлайфа:

  • Възможност за регулиране на оборотите. При такава опция можете да контролиране скоростта на работа, а това е особено важно при шлифоване;
  • Система за ограничаване въздействието на колебанията в електричеството. Позволява да се поддържат постоянни обороти при необходимост;
  • Предпазител срещу самостоятелно включване;
  • Предпазен механизъм за спиране при вклиняване;
  • Система за отвеждане на праха – тази опция предпазва както работещия, така и инструмента от замърсяване и повреда.

Освен посочените свойства, не трябва да се подценяват и тези, които спомагат за повече удобство при работа, както и за повишаване нивото на сигурност. Ориентирайте се към модели с ергономичните ръкохватки, особено тези, позволяващи да се използва уредът и с двете ръце.

При повечето нови флексове (или грайндъри, както пък ги наричат на английски) са добавени протектори, предпазващи работещия от искри и стружки.

И не на последно място – ъглошлайфът може да бъде електрически или акумулаторен. Или казано с други думи – кабелен или безжичен. При първия вариант проводникът понякога създава неудобство, но пък има постоянен източник на енергия (ако няма проблем с електрозахранването, разбира се).

При акумулаторните ъглошлайфи пък имаме по-голяма мобилност от една страна, а от друга сме ограничени от капацитета на батерията. Но когато не става дума за продължителна работа, това не е толкова голям проблем.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!