≡ Menu

Хипеаструм, подходящи условия за цъфтеж в дома и градината

Когато цветоносните стъбла на това цвете достигнат 12 – 15 cm височина, растенията се поливат със светлорозов разтвор на калиев перманганат, а 5 – 6 дни след това се внасят фосфорни торове.

Обикновено тези цветя започват да цъфтят един месец след появата на цветоносните стъбла незавизисмо дали са във вашия дом или градина. Някои луковици образуват по две цветоносни стъбла.

За да се подготвят цветята за цъфтеж през следващата година, 30 – 40 дни след цъфтежа луковиците се пресаждат в нови или добре попарени с вряла вода стари саксии. При това 1/2 или дори 2/3 от луковицата трябва да се показва над повърхността на почвата.

Корените на хипеаструма са дълги, поради което е по-добре да се отглеждат в тесни и високи саксии, както и да се внимава когато се съди в градината.

При пресаждането старата почва се изчиства внимателно от корените. Счупените и загнилнте коренови части се изрязват с остър нож, като се внимава да не се наранят луковиците, които от това загниват. Детките се отделят и се засаждат в сандъчета, а след това в саксии. Най-добрите от тях имат корени. След пресаждането цветята се поставят в топла стая на светъл прозорец и се поливат с хладка вода.

Най – подходящите едроцветни сортове хипеаструм за отглеждане в дома или градината са:

Нипюкази с 3 – 4 бели цвята; Ерли Уайт с 2 – 3 бели цвята; Пинк Перфексион с 3 – 4 малиновочервени цвята; Мацай с 3 – 4 бялорозови цвята; Кардинал с 4 рубиненочервени цвята отгоре с оранжевожълт оттенък; Занзибар с 4 – 5 тъмночервени цвята, и Людвиг Голиат с 2 – 4 тъмночервени цвята (най-големи от червените сортове).

Важно условие за успешно отглеждане на това цвете е намиране на подходящо място без значение дали ще е в дома или градината ви.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!