≡ Menu

Хората, преживели Холокоста, имат по-дълга продължителност на живота

Изпитанията удължават живота, стига да е налице подходяща психическа и емоционална подготовка и нагласа.

В сравнение онези, на които не им се е наложило да минат през подобно изпитание, хората, които са оцелели след Холокоста, имат по-дълга продължителност на живота, според изследователи от Университета на Хайфа в Израел и Лайденския университет в Холандия.

Проучването, публикувано наскоро е първия по рода си анализ на цялата еврейска общност, която е избягала в Израел преди и след Втората световна война.

Изследователите от двата университета работят заедно за проучване на данните от Националния осигурителен институт на Израел на 55 220 полски имигранти. Те сравнили две групи имигранти, които са били на възраст между 4 и 20 години – такива, които са имигрирали преди войната и са били редовни имигранти, и такива, които са се преселили след Втората Световна Война, и са преминали и оцелели в ада на Холокоста.

Резултатите показват, че онези, които са били в концлагери и са преживели разни гонения по време на немската окупация, живеят средно с 6,5 месеца повече в сравнение с имигрантите, които са дошли в Израел преди Втората световна война.

Когато изследователите погледна конкретно към различията между мъжете и жените, те открили че няма голяма разлика в продължителността на живота между оцелелите жени оцелелите редовни имигранти. Разликите в мъжката популации, обратно, бяха убедителни: мъжете преживели Холокоста живеят средно с 14 месеца по-дълго от обикновените мъже имигранти.

Изследователите отбелязват, че предишните изследвания, които показват връзките между травматичните преживявания и краткия живот, ги принудило да проучат живота на оцелелите от Холокоста.

Професор Ави Шварц от университета в Хайфа, казва:

„Оцелелите от Холокоста не само страдат от тежка психо травма, но и глада, недохранването и липсата на хигиенни и здравни заведения по онова време ни карат да вярваме, че това се е отразило по някакъв начин на здравето. Изненадващо е, че нашите открития ни дадоха още едно доказателство за силата и издръжливостта на човешкия дух. “

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!