≡ Menu

Хранителен режим при панкреатит

Панкреатита е заболяване на панкреаса. Панкреаса е орган, който изпълнява важна роля в процеса на храносмилане и регулиране на нивата на захарта в организма. Той отделя храносмилателни ензими, които помагат за смилането на храната и превръщането на въглехидратите в енергия. Намира се в горната част на корема, точно зад стомаха. Когато ензимите не са освободени от панкреаса те не са активни. При човек страдащ от панкреатит, тези ензими се активират още преди да бъдат освободени, което води до възпаление на задстомашната жлеза.

Хранителен режим при панкреатит.

Следването на подходяща диета е едно от най-добрите средства за справяне с това заболяване.

Консумация на пресни плодове и зеленчуци с богато съдържание на фибри, спомагат за нормално протичане на храносмилателния процес. Те са богати и на въглехидрати, които лесно се усвояват и се превръщат в енергия. Избягвайте храни богати на прости въглехидрати.

Препоръчително е да се избягва консумацията на месо поне докато трае лечението от панкреатит. Ако все пак това е наложително по някаква причина трябва да се консумира сухо птиче месо или риба.

Пълнозърнестите храни са друг източник на високо съдържание на фибри и те също са с ниско съдържание на мазнини. Също така дават чувството за ситост, което ще накара пациента да консумира по-малко храна.

Препоръчителна е консумацията на храни богати на протеини и на сложни въглехидрати. Необходимо да се избягва употребата на алкохол и цигари. Кафето е също едно от нещата, които не се препоръчват при заболяване от панкреатит. Необходимо е да се пият много течности под формата на вода и непреработени плодови сокове.

При заболяване от панкреатит е необходимо да се свържете с диетолог, който ще изготви най-правилната диета, която ще ви помогне да се избавите от този проблем.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!