≡ Menu

Шини за счупвания, шини за изкривявания

Обикновено се смята, че шини се използват само когато трябва да се обездвижват счупени крайници. Това е така, разбира се, но и не съвсем. С шини се изработват и различни други приспособления, предназначени за противодействие на заболяване като остеропорозата например, на гръбначни изкривявания и други.

Действително, най-голямото приложение на разнообразния асортимент от шини е при счупванията на крайници. Особено внимание изискват местата, където се свързват различните части на човешките крайници: глезени, колена, китки, лакти и пр. Това са най-сложните и деликатни костни системи, при които в случай на счупване се налага и най-финото обездвижване, или както казват лекарите „имобилизиране”. Оттук и необходимостта от множество специализирани шини за палци, за китки, за ръце, за стабилизиране на длани и много други.

Понякога се използват и предпазни шини, например при колената, които са едни от най-рисковите части на човешкия организъм, особено при положение че опасността е реална – при упражняване на туризъм, алпинизъм или други екстремни спортове, а също така и в случаите, когато колената са слабото място на даден човек.

Предпазни или предназначени за обездвижване, следователно за лечение, съществуват доста видове приспособления за колена. Като започнем от наколенки и стабилизиращи наколенки, минем през различните коленни ортези с гъвкави шини, за да стигнем до препателарни опори.

Понякога зад тези сложни названия прозират сложни конструкции, друг път съвсем не. Защо тогава разните шини се крият зад неразбираеми словосъчетания, остава неясен въпрос, както остава неясно защо толкова прости неща се изказват с невероятно сложни словосъчетания. А може би това е свързано и с факта, че лекарите по начало пишат неразбираемо сякаш не им се ще да споделят, сякаш се стремят да запазят знанието единствено за себе си…

Така или иначе, ако питате например какво означава дорсоломбален корсет, понеже не сме лекари, с удоволствие ще ви осведомим, че това е лечебен апарат, който се прилага при остеоропороза и при необходимост от изправяне на гръбначния стълб в резултат на различни увреждания. Той е направен от три пластмасови шини, а между тях еластична и дишаща материя. Докато друго медицинско приспособление с неразгадаемо название: сакролумбалният стабилизатор, е предназначен да се прилага при дископатии и хронични проблеми с гръбначната мускулатура и е изработен от 6 метални шини, а между тях – еластична и дишаща материя.

Съществува и стабилизатор за лакти, състоящ се от две шини, от двете страни на лакътя и по продължение на китката на ръката. Обикновено с тези шини се заменя гипсът в следоперативното лечение.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!