≡ Menu

Що е то франчайзинг и какви са предимствата и недостатъците му?

Ако трябва да дадем кратко и простичко определение за „франчайзинг”, можем да кажем, че това е възможност да стартирате собствен бизнес, като се приобщите към някоя голяма търговска марка и верига, като използвате нейното ноу-хау, бранд и репутация.

Всеки франчайзодател има свои особености и изисквания към франчайзополучателя, но като цяло, ако решите да закупите франчайз, вие ще го направите на свой риск и със собствени средства, като ще имате правото да развивате бизнеса си, но ще го правите под бранда на франчайзодателя и според неговите управленчески модели.

И сега сигурно се питате какво му е хубавото, щом трябва да следвате бизнес модела на франчайзодателя?

Представете си, че стартирате собствен бизнес и нямате никакъв опит. Не сте наясно нито с управлението, нито как да се задържите на пазара, на това отгоре и никой не ви познава. За да наложите фирмата си, ще ви трябват много време, финансови ресурси, които трябва да отделите, за да постигнете целите си.

Ако започнете бизнеса си като закупите франчайз, можете да се възползвате от готовото ноу-хау, рекламата и репутацията на франчайзодателя, под чието име развивате бизнеса си.

Само за сравнение, според статистиките, едва една от десет новосъздадени фирми успяват да се задържат на пазара след петата година от съществуването си, докато 90% от фирмите, които са стартирали бизнеса си под франчайз продължават да работят успешно и след петата година.

С една дума, за една новосъздадена фирма, франчайзингът би бил добър старт, тъй като използва утвърдената търговска марка на франчайзодателя, за да развива своя бизнес и да трупа опит.

Добре (може би ще си кажете), но какви са недостатъците на това да закупите франчайз?

Може би най-неудобното нещо в това да работите под чужда марка и според чужд бизнес модел е, че трябва да следвате утвърдената структура на франчайзодателя.

Освен това, за да закупите франчайз трябва да имате достатъчно финансови средства, тъй като след подписването на договора с франчайзодателя ще трябва да му заплатите еднократна франчайзингова такса. Към тези средства трябва да предвидите и текущи отчисления (такси), както и рекламни такси, които трябва да плащате всеки месец на франчайзодателя.

Да развивате бизнес като франчайзополучател има както своите предимства, така и своите недостатъци, затова нашият съвет е, преди да вземете окончателно решение да се обърнете към консултантски компании като Инвест Пойнт България, които могат да отговорят на всичките ви въпроси и да ви помогнат да вземете най-правилното за вас и вашия бизнес решение.

За повече информация вижте в сайта ни.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!