≡ Menu

10 измамно здравословни храни

Една от тайните, в хранително-вкусовата промишленост е че много от здравословните храни не са по-добри от техните алтернативи. Някои от тях са с малка хранителна стойност, някои действително съдържат вредни химикали, а други дори се представят като “здравословни”, а те всъщност са вредни за нас.

1. Зърнените закуски

За всички които обичат спорта и здравословното хранене, закуската сутрин е една и съща: купа, овесени ядки, и мляко. Голяма част от тези хора обаче редовно заменят овесените ядки с други зърнени закуски от сорта на корнфлейкс или мюсли. Тези закуски обаче, освен че са бедни на хранителни вещества съдържат и много захар. Тези видове закуски са се самопровъзгласили за здравословни, и са с примамливи кутии и етикети. За производството на тези сладки люспи от царевица или други производителите разрушават много от оригиналните витамини и минерали и добавят изкуствени съставки, за да станат по-вкусни. Не се заблуждавайте от етикетите – тези храни не са това, което си мислите.

2. Обезмасленото или нискомасленото мляко

Избягвайте опциите за млека с ниско съдържание на мазнини и вместо тях изберете пълномаслено мляко. Докато обезмаслените и нискомаслените млека имат по-малко калории, пълномасленото мляко има повече наситени и мононенаситени мазнини. Те ще ви държат сити и ще подкрепят обмяната на веществата. Нискомаслените млека освен че са бедни на полезни мазнини, те също така имат по-малко от мастноразтворимите витамини като А, D, E и K. Дори и по-лошо, производители добавят мляко на прах в обезмаслено мляко, за да се подобри неговата консистенция и вид, тъй като обезмаслено мляко не прилича на истинско. След този процес на обработка се въвежда окислен холестерол, който вреди на артериите много повече в сравнение с обикновения холестерол.

3. Синтетичните масла

Популярността на синтетични масла, като маргарини и други нараства заради мита, че мазнините те правят дебел, следователно нискомаслените масла са полезни. По този начин фирмите си рекламират продуктите в много ТВ реклами. За съжаление, хранителни компании добавят вода в много от фалшивите масла, които купувате за да поддържат срокът им на годност и форма им при стайна температура и ги правят само от транс мазнини. Този процес обаче, прави маслото по-трудно за усвояване и по този начин се увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. След това маслото е изкуствено ароматизирано и избелено, докато не придобие търговски вид.

4. Растителни масла

Как се прави царевично олио? (Голяма част от производителите не вземат узрелите семена за да ги пресоват.) Растителни масла, като тези от рапица, царевица, гроздови семена и т.н. се добиват чрез използването на химикали. Производители предизвикват спукването на семената при висока температура и след което използват разтворители, за да се извлекат маслото. В по-късните етапи те използват други химикали, за да подобрят цвета и вкуса. Този сложен процес превръща олиото в едни нестабилни мазнини, наречени полиненаситени мастни киселини (PUFA). Нашия организъм не усвоява добре тези видове мазнини PUFAs, защото нашите клетки се състоят предимно от наситени и мононенаситени мазнини.

5. Протеиновите барове

Много протеинови барове са шоколадови десертчета в маскировка. Те са пълни със захар и високо-фруктозен сироп от царевица и включват трансмазнини и изкуствени подсладители. Докато съдържанието на протеини в тях похвално, то е просто твърде малко.

6.Спортните напитки

Много реклами твърдят че са най-добрите за утоляване на жаждата и дори че са по-добри от водата – изследванията обаче са на друго мнение. Едно проучване от Университета в Оксфорд твърди: има поразителна липса на доказателства в подкрепа на по-голямата част от спортните напитки. Не са намерени доказателства свързани с тези продукти, които да докажат ползите от тях. Други изследвания доказват че има висок риск от пристрастност към тези напитки. Един поглед към хранителните фактите също така разкрива много захар и твърде много калории.

7. Пшеничен хляб

Не всички пшенични хлябове са 100%. Например дори и в тези, с етикети на “пълнозърнест” или “седем-зърна” все още се използва рафинирано брашно. Още по-лошото, е високото съдържание на частично хидрогенирани масла, изкуствени подсладители, високо-фруктозен сироп от царевица, консерванти за подобряване на срока на годност, а дори и хранителен оцветител.

8. Яйчените жълтъци са здравословни

Забравете за холестерола. Първо, като част от здравословна и балансирана диета, яйцата са задължителни. Второ, вашият черен дроб произвежда повече холестерол на ден, отколкото можете да приемете. Трето, холестерола приет от храните в диетата ви не съвпада с този холестерол в кръвта. Холестерола играе важна роля за производството на тестостерон и изграждането на мускулна маса. Също така, яйчен жълтък съдържа мастноразтворимите витамини (A, D, E и K), холин (основна хранителна съставка, с широк спектър от ползи за здравето), и половината от общия белтък на яйцето.

9. Плодовите сокове

Плодовите сокове съдържат някои витамини но и твърде много калории и захар. На пример в 250мл гроздов сок има около 170 калории, 42 грама въглехидрати и 40 грама захар. Това ще ви попречи да изградите чиста мускулна маса с толкова много празни калории и захари.

10. Повечето кисели млека

Много от киселите млека с ниско съдържание на мазнини и без съдържание на мазнини са със съдържание на високо-фруктозен сироп от царевица, захар и нишесте. Някои от тях имат много захар други използват изкуствени подсладители. Също така, избягвайте и тези с плодове вътре – плодът е или напоен с захар или с подсладител – концентрат.

Внимавайте какво купувате и с какво се храните, за да си спестите здравословни проблеми в бъдеще. В нашият сайт ни може да откриете още съвети за вашата тренировка и диета, както и може да закупите качествени хранителни добавки.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!