≡ Menu

5 мита за гмуркането

Много хора имат желанието да се научат да се гмуркат, но изпитват неоправдан страх и съмнения, причината за които са многобройните митове за тази дейност. За съжаление, съществуват редица неверни твърдения за дайвинг в Созопол, а и на други места, които сега ще опровергаем с аргументи, за да сте сигурни, че гмуркането не е толкова страшно и опасно.

  • Под водата е много студено

Истината е, че във водата тялото изстива по-бързо, но гмуркачите използват специални костюми, които ги предпазват от ниските температури. Съвременната наука и технологии позволяват използването на качествени защитни материи, които са значително по-леки от преди и изолират тялото ви от студената вода. Тоест, ако сте облечени с подходящ костюм за гмуркане в Созопол, водата няма да е прекалено студена.

  • Дайвингът е прекалено скъпо занимание

Гмуркането е дейност, която изисква да разполагате с определена екипировка, която не е никак евтина. Хубавото е, че не е нужно да закупувате тази екипировка, ако сега започвате да се занимавате с дайвинг. Всяко водолазно училище предлага екипировка под наем. Другият вариант е да инвестирате само в част от нужното оборудване, например маска, шноркел, плавници и облекло.

  • Гмуркането е много трудно и се учи трудно

Дайвингът в Созопол изисква кратко обучение, което обаче в никакъв случай не е изключително трудно и непосилно. Разбира се, това зависи от личните ви умения, но повечето хора усвояват техниките безпроблемно и им е нужен кратък курс на обучение и няколко тренировъчни гмуркания.

  • Обучението е доста дълго

Мнозина си представят обучението като много продължително и тежко, но това съвсем не е така. В първата му част е нужно да придобиете теоретични знания, а във втората – практически. Почти всяко водолазно училище предлага кратки въвеждащи курсове, които продължават между три и  четири дни. Естествено, след този курс няма да се превърнете в професионален гмуркач, но ще сте готови за първите си спускания под водата.

  • Не съм в перфектна физическа форма или съм прекалено възрастен

Съвсем не е нужно да сте фитнес маниак, за да можете да упражнявате гмуркане в Созопол. Достатъчно е да сте в добро физическо и здравословно състояние, и да не страдате от тежки заболявания. Възрастта е фактор, който влияе на дайвинга, но това влияние е строго индивидуално. Съществуват немалко примери за хора над 70-годишна възраст, които се гмуркат безпроблемно.

Дайвингът е прекрасен спорт, който ви позволява да се докоснете до подводния свят и да забравите за стреса и напрежението в ежедневието. Отърсете се от притесненията си и му се насладете.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!