≡ Menu

Каква е връзката между Модата и Природата?

Още от както човешкият вид започва да твори, ние се вдъхновяваме от обкръжаващата ни среда. Сред най-ранните доказателства за нашето съществуване намираме пещерни рисунки на растения и животни, а по-късно в древна Месопотамия, Египет и Елада пищните украси са вдъхновени от природни мотиви. Дори привидно геометричните форми са преобразувани и стилизирани природни елементи. Днес артистите продължават да черпят идеи от природата и да вплитат в творбите си растителни и животински елементи. Дизайнерите на модно облекло не правят изключение.

Праисторическата мода и природа

Дори преди десетки хиляди години ние сме изработвали и ползвали дрехи. Наистина в тези праисторически времена не може да става въпрос за мода, колкото за нужда. Нашата нежна кожа, лишена от обилно окосмяване се е нуждаела от защита, както от студовете и силното слънце, така и от наранявания. Можете да си представите, че по онова време сме били изложени на всякакви опасности – от обикновени тръни и хищни животни до между-племенни битки. Понеже още не сме владеели изкуството на обработка на вълна и направа на тъкани от растения дрехите са се изработвали главно от кожа. В самото начало е било работа на ловците да отделят кожата от мускулите на плячката и да я оставят да се изсуши, след което са правили прости дупки за главата, така че кожата да може да обгърне тялото и да го поддържа топло. Скоро, обаче нуждата от специалисти, които да обработват кожата е назряла и някои членове на племената са се откроили от останалите като изкусни кожари. Откривали са постоянно нови начини за обработка на кожата и скоро са предлагали кожени обувки, ризи, панталони, брони, чанти, съдове за вода, щитове и палта.

Текстила, идващ от природата

Хората започват да заселват плодородни кътчета на света и да отглеждат различни растителни култури и животни. Заедно с разпространението на животновъдството и растениевъдството биват открити и нови начини за изработка на дрехи. От овцете се добива и обработва вълна, а за по-топлите сезони се изработват ленени и памучни и дори копринени материи, нежни към кожата. Чрез тези революционни открития се подхранва и желанието на хората дрехите им да изглеждат добре ушити и различни. Развива се шиваческата професия и скоро материите започват и да бъдат обагряни в различни цветове с помощта на цветя, плодове, зеленчуци и билки. Пъстрите конци позволяват на въображението да се развихри и умелите шивачи добавят прекрасни бродерии и орнаменти към различните части на облеклото. Заможните, дори си позволяват позлатени орнаменти и пришити полускъпоценни и скъпоценни камъни. По това време освен шивачеството и обущарството се развива и бижутерството, предлагащо медни, сребърни и златни украшения. Създават се търговски пътища, като например прекосяващият цял Китай и стигащ чак до Рим път на коприната. Различните култури започват да обменят както материи, присъщи за техните географски ширини, така и модни идеи.

Модата през средновековието

Ние свързваме средновековието с края на култа към много богове и към природата и разпространението на християнската религия, но за азиатските, африканските и австралийските народи и племена това са златни векове на развитие и прогрес, включително по отношение на облеклото. Изработват се най-ефирни и нежни материи, украсени с изящни и перфектно изработени орнаменти, изобразяващи природни мотиви. Бижутата също олицетворяват растителни или животински елементи. Въпреки културния застой, в който се намира Европа през тези мрачни векове, глада и болестите и по нашите ширини култа кум облеклото се засилва. Аристократите и заможните са прикривали пълничките си тела с пищни костюми. Дори в наши дни се възхищаваме на невероятния детайл по техните дрехи, обувки и бижута. А живите цветове допринасят допълнително за оставащото впечатление от облеклото.

Ренесанса на модата и природата

През ренесанса хората започват да задават отново въпросите, които са вълнували древногръцките философи, относно природата и нашата връзка с нея. Творците изучават анатомия, правят се невероятни открития в сферата на физиката, астрономията, медицината… Всъщност във всяка една сфера. По това време и дизайнерите на облекло се обръщат отново към природата за вдъхновение. Често моделите на дамските рокли наподобяват прекрасни цветя и растения. В периода, когато хората сякаш се събуждат от столетни сънища се търси нещо ново, нещо изкусително и дръзко.

Индустриалната революция, модата и природата

В края на деветнадесети век се появява една нова наука – психологията, която ръка за ръка с неврологията оборва наложи се догми относно разликата между половете. До тук се е вярвало, че женският мозък, бидейки по размер по-малък от мъжкият жените са съответно по-ниско интелигентни и неспособни да упражняват мисловна дейност на същото ниво като мъжете. Това твърдение бива оборено от психолозите и невролозите и жените постепенно започват да се борят за правата си. Жените малко по малко си извоюват правата да гласуват, да работят мъжки професии, да учат висше образование, да практикуват медицина, да не създават семейства и деца, ако не желаят. По време на тази сексуална революция жените извоюват правото си да носят панталони и да подстригват косата си късо. Въпреки същевременно развихрящата се индустриална революция все още природните мотиви и органичните материи властват в модната индустрия.

Сексуалната революция на 20-ти век, модата и природата

През 20-ти век индустрията и технологиите се развиват главозамайващо бързо. Именно по това време е измислено и узаконено „хапчето“, което дава възможността на жените да определят само курса на живота си. До този момент повечето дами не са имали възможността да преследват професионални кариери, понеже веднъж забременели е трябвало да се откажат от амбициите си. В модата това е преломен момент, защото както никога до сега се позволява показването на плът, се изискват секси и подчертаващи женствеността модели. А пък мъжете се налага да полагат по-големи усилия относно външният си вид, за да спечелят вниманието на вече независимите и финансово дами. Появяват се и изкуствени материи от найлон, еластан, полиестер и др. Те позволяват направата на прилепнали плътно по тялото дрехи. Но въпреки тази силна тенденция към новото, дизайнерите на облекло все още черпят вдъхновението си от природата – популярни са роклите тип кокиче и полите тип лале, добавят се орнаменти от кости, дърво и животински кожи.

Модата и природата в днешно време

До тук едва ли не описахме как през всеки един период хората, изработващи облекла, обувки и бижута са черпили вдъхновение и материали от природата. Може би бихме очаквали нещо различно от свръх-развитото ни общество, но всъщност все още голяма част от щампите, украшенията, бродериите и дори самите модели дрехи са имитация на природни елементи. Ексцентричните световно-извести дизайнери на облекло днес карат моделите си да наподобяват насекоми, растения, животни. Все още харесваме и търсим щампи с цветя, плодове, имитиращи животинска окраска и дори със снимки на домашни любимци. Материите, които предпочитаме са същите които сме използвали и преди хилядолетия – органичните памук, лен, коприна, вълна и кожа.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!