≡ Menu

RyanAir променят самолетната индустрия и в България

RyanAir е най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа. Тяхната агресивна политика променя цялата индустрия и принуждава конкурентите и да се съобразяват с нея. От няколко седмици RyanAir летят и до Пловдив до Лондон, а от буквално няколко дни обявиха, че от вторият по големина град в България ще бъде пусната и втора редовна линия – до летище Жирона, което се намира в близост до Барселона, Испания.

Как обаче работят RyanAir?

Ако се вгледате внимателно във финансовите отчети на компанията ще забележите, че много малка част от приходите и са от продажба на евтини самолетни билети. Основните приходи са от услуги, като например допълнителен багаж, ски оборудване или пък наказателни такси от пътниците, които не четат внимателно условията на авиокомпанията. Другите приходи на компанията идват от различни договорки с компании за летищни трансфери, коли под наем и какво ли не друго, което е свързано с едно пътуване със самолет.

RyanAir и билетите от 5 евро

Честа практика на RyanAir е да предлага безумно евтини билети до различни дестинации (Пловдив за сега не е една от тях, но вероятно това ще се промени скоро). В цената на билета обаче не е влючена таксата за превода с банкова карта (5 евро), багаж (15 кг за 15 евро), нито пък храни и напитки на борда.

Така например ако пътувате с такъв билет, то пътуването почти никога няма да Ви струва 5 евро. Но вероятността да бъде по-евтино от всяка друга компания е голяма.

RyanAir и идеите за бизнеса

RyanAir имаха идея ползването на тоалетна на борда да се заплаща, да има правостоящи пътници, както и други ненормални хрумвания, за да печели компанията повече, като същевременно продава изключително евтини билети. Някой от идеите са абсурдно, но други можем и да видим скоро напрактика. Не се учудвайте ако видите самолет на RyanAir с реклами върху него.

RyanAir и конкуренцията

RyanAir редовно се шегуват (грубовато) с конкурентите си, като например поставят надписи върху самолетите си от типа “Bye Bye Latehansa” (реферирайки към Lufthansa), “Bye Bye EasyJet” (най-големият им конкурент в Европа), “Arividerchi Alitalia” и откровени закачки с British Airways, като “Да кажем не на допълнителните такси за гориво на БА”.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!